Kasaplar Odası Başkanı Kobal, 1.5 Tl’ye ancak marul ile ketçap’ın parası olduğunu bu nedenle ucuz dönerin yenilmemesini istedi
Adapazarı Kasaplar odası Başkanı Nihat Kobal Bu memlekette ekmek arası döner-ayranın 1.50 liraya satılıyor olması ve bunu halk yiyorsa içinde ne olduğunu sormak gerektiğini belirterek, ’1.50 lira marul, ketçap ve ayranın maliyetidir. Nerede bunun içindeki etin ücreti, pişmiş ucuza döner ekmek almayın ucuza tavuk dönerini almayalım. Gerçek dana etinden ekmek arası döner ayran 5 TL’den aşağı olamaz. 3 TL’ye 5 TL’ye dört çeşit yemek olamaz. Bunun altından çok şeyler çıkar. Ucuz yemek ve döner yememek lazım’’ diye konuştu.
ZAMANINDA ÜZERİNE GİDİLMEDİ
Adapazarı Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal, at eti skandalı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında Bu olayın zamanında üzerine gidilmiş olması halinde bugün bunları konuşmuyor olduklarını belirtti.
NEDEN GÜNDEME BUGÜN GELDİ ?
Sakarya’da 2010 yılının Mayıs ayında meydana gelen kasap, pide salonu ve dönercilerde bulunan tek tırnaklı hayvan etlerinin bugün gündeme getirilmesine tepki gösteren Kobal, “Bu olayın zamanında üzerine gidilseydi bugün bunları konuşmuyor olurduk. O kişiler yine aynı işi yapıyorlar. Etleri de Sakaryalı kasaplardan aldıklarını söylüyorlar. Eğer benim kasabımda 1 kg tek tırnaklı eti bulunursa ben başkanlık görevini de bırakırım kasabımı da kendim kapatırım” dedi.
Nihat Kobal son günlerde yerel ve ulusal basında çıkan at eti olayıyla ilgili olarak, iddialara açıklık getirerek önemli açıklamalarda bulundu. Kopal şunları söyledi:
2 YIL ÖNCEKİ BİR OLAYDIR
“Aslında bu olay 2010 yılı mayıs ayında meydana gelmiştir. İki yıl önce olmuş bir olay. Zamanında bu işin üzerine gidilseydi daha iyi olurdu kanısındayım. Bu işi yapanlar belli. Bunlar bu işi alışkanlık haline getirmişler. Bu işi yapanlar o zaman afişe edilseydi bugün bunları yazmamış ve konuşmamış olurduk. Zanlılar mahkemelik olalı 2 yıl oldu. Yine aynı mesleği yapıyorlar. Esnaflıktan men edilmeleri ve caydırıcı şartların getirilmesi gerekiyor.
1.5 TL’YE DÖNER YEMEYİN
Çıkıp ta şu kasaptan aldım demekle insanları kandırmamak gerekir. Bu memlekette ekmek arası döner ayran 1.50 liraya satılıyorsa ve bunu halkımız yiyorsa içinde ne olduğunu sormak lazım. 1.50 lira marul, ketçap ve ayranın maliyetidir. Nerede bunun içindeki etin ücreti, pişmiş ucuza döner ekmek almayın ucuza tavuk dönerini almayalım. Gerçek dana etinden ekmek arası döner ayran 5 TL’den aşağı olamaz. 3 TL’ye 5 TL’ye dört çeşit yemek olamaz. Bunun altından çok şeyler çıkar. Ucuz yemek ve döner yememek lazım”
İNSANLARI ZEHİRLEMEYİN
Başkan Kobal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunları gıda kontrol yetkileri ve vergi daireleri sık sık kontrol etmesi gerekmektedir. Tek tırnak eti Adapazarı’na Düzce ve Bolu illerinden birileri tarafından getirilmektedir. Ayaküstü döner ve yemekhanelerin her hafta kontrolü şarttır. Eti nereden aldığını bir tabela ile gösterilmelidir. Bazı aşçılar il dışından poşetlerle, torbalarla et almaktadır. Bu etlerin ne olduğu bilinmemektedir. Özellikle yemekhaneler çok önemlidir bunların her hafta kontrolü şarttır. 3-4 TL’ye yemek olmaz, ayıptır İnsanları zehirlemeyelim “ ifadesini kullandı.
ALLAHTAN KORKMUYORLAR
Kobal bu işleri yapanların Allah’tan korkmadığını dile getirerek; “Ben bu mesleği 33 yıldır yapıyorum. 23 yıldır Adapazarı Kasaplar Odası Başkanlığı yapmaktayım. Eğer benim kasabımda ve esnaf arkadaşlarımın kasabında 1 kilo tek tırnak eti bulunursa ben başkanlık görevini o an bırakırım ve Tarım İl Müdürlüğünün değerli elemanları o işyerinin kapatmadan ben o işyerini kapatırım. Onlardan önce cezayı ben keserim. Eğer yapamazsam bu görevi bırakırım.
SIK SIK KONTROL YAPILMALI
Böyle insanlar Allah’tan korkmuyorlar. Ayaküstü dönerciler işlediği eti hazırladığı döneri işyeri dışında veya evinin bir kısmında hazırlamaktadır. Depo olarak kullanılan bu yerlerde gıda işin elverişsiz ortamlarda etler muhafaza edilmektedir. Bunların kontrolü ve takibi sık sık yapılmalıdır. Halkımızın sağlığı her şeyden önemlidir. Bu yüzsüzlüğe meydanı boş bırakmamak lazımdır” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim