Büyükşehir Meclisi’nde konuşan Başkan Toçoğlu, kamuoyunda kat artırımı şeklinde yer bulan imar planı değişikliklerini öngören düzenlemelere ilişkin net konuştu. Toçoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşümün her türlüsüne varız. Ancak dönüşümün istismar edilmesine karşıyız. Evet, bazı mahalleler dönüşüme tabi tutulmalıdır. Ancak makul neyse o bulunmalıdır” dedi. Toçoğlu orta hasarlı binalarla ilgili olarak ise, “İlçelerde orta hasarlı bina kalmadı değil mi? Şayet kalmışsa bunun vebali büyüktür” ifadelerini kullandı.

82 gündem maddesinin karara bağlandığı oturumda gündem dışı söz alan Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar 15 Temmuz sürecine dair değerlendirmelerini paylaştı. Alemdar, “15 Temmuz’u birlikte yaşadık. Oynanan oyunun biraz daha irdelenmesi ve ciddiye alınması gerekiyor. Bunun bir işgal girişimi olduğunu unutmayalım. Milletimizin bu hain kalkışmayı nasıl bertaraf ettiğini aklımızdan çıkarmayacağız. Bu milletin bize sahip çıktığını unutmayacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’nun önderliğinde 27 günlük bir direniş destanı yazdık. Bize düşen milletimizin bize sahip çıktığını unutmamaktır. Milletimize müteşekkiriz. Bugünkü toplantıda alacağımız kararların şehrimize hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.

SASKİ Varsa Sorun Yok

Toplantıda söz alan Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk ise, ilçede Büyükşehir Belediyesi eliyle başlatılan altyapı çalışmalarına değindi. SASKİ’nin Ferizli’de ciddi yatırımları hayata geçirmek için çalışma başlattığını kaydeden Soğuk, “Şuanda ilçemizde kanalizasyon ve altyapı çalışmaları başlamış durumda. SASKİ Genel Müdürümüz Rüstem Keleş’in bir sözü var: ‘SASKİ varsa sorun yoktur’ diye. Ben bu söze katılarak bir de şunu ilave etmek istiyorum: ‘Zeki Toçoğlu varsa sorun yoktur.’ Toplantıda alacağımız kararların hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Toçoğlu’ndan Orta Hasarlı Uyarısı

15 Temmuz sürecini ‘dehşet verici olaylar’ olarak niteleyen Başkan Toçoğlu, birlik ve beraberliğin devam etmesi halinde böyle bir kalkışmanın bir kez daha yaşanamayacağına inandıklarına vurgu yaptı. Kamuoyunda kat artırımı şeklinde yer bulan imar planı değişikliklerine de değinen Toçoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşümün her türlüsüne varız. Ancak dönüşümün istismar edilmesine karşıyız. Evet, bazı mahalleler dönüşüme tabi tutulmalıdır. Ancak makul neyse o bulunmalıdır. Makul başlıklar çerçevesinde hareket edilmelidir” dedi. Belediye meclisinde deprem uyarısında da bulunan Başkan Zeki Toçoğlu, “İlçelerde orta hasarlı bina kalmadı değil mi? Şayet kalmışsa bunun vebali büyüktür. Bunu unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

Kongre Merkezi’nde Son Durum

Konuşmaların ardından meclis gündemine geçilen toplantıda Kongre Merkezi projesine ilişkin süreç hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan, “Bugün AFA’nın meclis üyelerimizin oyları doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi olarak tarafımıza tahsisi gerçekleşecek. Biz de bundan sonra AFA’nın yıkımı ile ilgili ihale sürecini başlatacağız. Bir yandan da uygulama projelerimiz hazırlanıyor. Yıkımın ardından da inşallah derhal yapım ihalesini gerçekleştirip, yeni Kongre Merkezi’nin inşa çalışmalarını tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

Eylül Meclisi

Büyükşehir Eylül Meclisi’nde 82 madde meclis üyelerinin oylarına sunuldu. İlk 22 maddenin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan, 23. maddenin ise Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geldiği şekilde oy birliği ile kabul edildiği oturumda MHP grubu 9. madde için çekimser oy kullandı. 24 ve 66. maddeler arasındaki 43 madde İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi. Oturumda görüşülen ve Yenicami Bulvarının adını ’15 Temmuz Bulvarı’; Kent Meydanı’nın adını ise ‘Demokrasi Meydanı’ olarak değiştirecek 67 ve 68. maddeler oy çokluğuyla kabul edildi. 69. madde Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilirken; 70 ve 75. maddeler arasındaki 6 madde oy birliğiyle kabul edildi. 76. madde Plan ve Bütçe Komisyonu ile Ulaşım Komisyonuna oy birliğiyle havale edilirken; 77 ve 82. maddeler oy birliğiyle kabul edildi.

SASKİ’den 15 Milyonluk Proje

Mecliste gündeme gelen 78, 79, 80 ve 81. maddeler kapsamında SASKİ’nin 15 milyonluk yeni yatırımlarına da meclis onayı geldi. SASKİ, meclis üyelerinin oy birliğiyle desteklediği maddeler kapsamında Kocaali, Karapürçek, Küçücek ve Keremali bölgelerinde yeni altyapı ve kanalizasyon çalışmaları yapacak. Ayrıca Scada, laboratuar ve hizmet binaları yapımı için de yeni projeler şehre kazandırılacak.

Editör: TE Bilişim