İnönü’nün yaşamından satırbaşlarına yer verilen açıklamada, kendisine duyulan özlem dile getirildi ve  “Kurduğu Partimiz CHP 90 yıllık bir Çınar olarak daha nice senelere M.Kemal Atatürk ’ün ve İsmet İnönü’nün yollarını takip ederek gidecektir” denildi.
CHP Sakarya İl Örgütü’nden yapılan yazılı açıklama şöyle:
“ 28 Eylül 1884 İzmir’ de doğan İsmet İNÖNÜ ilk ve orta öğrenimini Sivas’ ta okuduktan sonra topçu okulunu bitirmiş ve Topçu Teğmeni olarak 1903 yılında orduya girmiştir.
Balkan Savaşları, 1. Dünya savaşında Kafkas Cephesinde Kolordu Komutanı olarak Kurtuluş Savaşında, Filistin-Sina Cephesinde savaştı.
10 Kasım 1920’ de Batı Cephesi Komutanı olarak Kurtuluş Savaşına katıldı. Soyadını aldığı I ve II İnönü savaşları kazandı.
Kurtuluş Savaşımızın kazanımlarını Mudanya ve Lozan Barış Antlaşmalarında Türk Heyetinin Başkanı olarak taçlandırmıştır.
T.B.M.M  1-14. Dönem arasında kesintisiz Milletvekilliği yapmıştır.
11 Kasım 1938’ de T.B.M.M tarafından Cumhurbaşkanlığına seçildi. Bunun yanı sıra “kayd-ı hayat” şartıyla CHP Genel Başkanlığına da getirildi. CHP’ nin 26 Aralık 1938’ de toplanan 1. Olağanüstü Kurultayında partinin “değişmez Genel Başkanı” seçildi ve kendisine “Milli Şef” ünvanı verildi.
Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra hemen sonra başlayan 2.Dünya Savaşı (1939-1945) döneminde İnönü Ülkeyi savaştan uzak tutmaya çalıştı ve başardı.
Ülkenin kalkınması için çalışmalar içerisinde bulundu.  14 Mayıs 1950 seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanlığından ayrıldı. 27 Mayıs 1960 darbesi sonunda CHP’ nin başında yeni kurulun Siyasal sistemin sağlıklı bir biçimde işletmesi için koalisyon Hükümetlerinde Başkanlık yaptı.
Bu dönemde planlı ekonomiye geçiş, Sendikacılık, grev ve toplu sözleşme haklarını sağlamıştır.                                 8 Mayıs 1972 de 34 yıl görev yaptığı CHP Genel Başkanlığından istifa etti. Türk Siyasal yaşamının parti içi mücadele sonucunda değişen ilk Genel Başkanı olan İsmet İnönü 14 Kasım 1972 de Milletvekilliğinden istifa etti.
Eski Cumhurbaşkanı sıfatıyla tabii Senatör olarak Cumhuriyet Senatosu’nda görev aldı.
25 Aralık 1973 Salı günü ölen İnönü 28 Aralıkta Devlet Töreni ile Anıtkabirde toprağa verildi.
Bugün aramızdan ayrılışının 40. Yılında kendisini büyük bir özlemle anıyoruz.
Kurduğu Partimiz CHP 90 yıllık bir Çınar olarak daha nice senelere M. Kemal Atatürk’ün ve İsmet İnönü’nün yollarını takip ederek gidecektir.”

Editör: TE Bilişim