Kafkas Dernekleri Konfederasyonu tarafından 21 Şubat Dünya Anadili günü etkinliği Adapazarı Kültür Merkezi (AKM)’nde gerçekleşti. AKM’de yapılan etkinliğe katılımın yoğun olması dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Sevda Alankuş Kimlik - Anadil ilişkisi konulu söyleşi gerçekleştirdi. Alankuş yaptığı konuşmada, “Bir yerde ana dil sorun varsa o sorunu bir gün hatırlar ve sonra unuturuz. Bunların adına değişik isimler konarak engelliler haftası, yaşlılar haftası da deriz. Bugün de içinde bulunduğumuz Anadil haftası öyle bir şey. Anadil hareketi denildiği zaman yarında bir şey yapabilmekten bahsediyoruz. Bugün alıp üzülüp değil, hemen yarından sonra bir şeyler yapmak gereken durumdan söz ediyoruz. Anadil hareketi günü olarak ilan edilen bugün, 1999’da Pakistan'da bir dili, zorunlu hale getirmek için uğraşanlara karşı direnen öğrenciler öldürüldüğünde bu günün anısına koyulmuştur.

YOK OLMA TEHDİDİ
Dünya’da konuşulan 6 Bin dilin yarısının bu yüzyılının sonuna kadar yok olma tehdidinin olduğu söyleniyor. Bazı araştırmalara her yıl 10, diğer araştırmalara göre ise iki hafta da bir dil yok oluyor. Türkiye’de Abazacayı 10 bin kişi konuşuyor ama bu dili konuşan toplam 30 bin kişi var dünyada. Abhazcayı 35 bin kişi 4 Bin kişi Türkiye’de konuşuyor. Dünya’da ise Kafkasya’yla birlikte 125 bin kişi konuşuyor. Adigece ise 130 bin kişiden Türkiye’de 70 bin kişi konuşuyor. Dünya’da ise 300 bin Adigece konuşuyor. Bu anadilimizi korumayı birey hakkı olarak bakılması gerekiyor. Herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır“ dedi.
Alankuş’un anadilin önemine dair yaptığı konuşmanın ardından ünlü sunucu Ali İhsan Varol sahneye çıkarak Adige - Abazaca kelime oyununu sundu. Sorarken hem düşündüren Varol, esprileriyle de büyük beğeni kazandı. Kelime oyunun ardından program halk danslarıyla son buldu.

Editör: TE Bilişim