banner113

Hayvancılık sektörünün yüzakı beyaz et oldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2012 yılında kanatlı sektörü,tavuk eti,yumurtası üretim ve tavuk yumurtası, eti ve sakatatı ihracat rakamlarıyla hayvancılık sektörünün yıldızı,yüz akı olduğunu bildirdi.

Hayvancılık sektörünün yüzakı beyaz et oldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2012 yılında kanatlı sektörü,tavuk eti,yumurtası üretim ve tavuk yumurtası, eti ve sakatatı ihracat rakamlarıyla hayvancılık sektörünün yıldızı,yüz akı olduğunu bildirdi.

15 Şubat 2013 Cuma 12:31
Hayvancılık sektörünün yüzakı beyaz et oldu

Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini değerlendirdiği  açıklamasında, 2011 yılında 1 milyon 613 bin 309 ton olan tavuk eti üretiminin 2012 yılında 1 milyon 713 bin 919 tona çıktığını kaydetti. 2011 yılında, 12 milyar 954 milyon 686 bin adet olan tavuk yumurtası üretiminin 2012 yılında 14 milyar 910 milyon 774 bin adede, 2011 yılında 776 bin 915 ton olan kırmızı et üretiminin 2012 yılında 915 bin 845 tona yükseldiğini belirten Bayraktar, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının ise 2011 yılının 7 milyon 73 bin 739 ton iken, 2012 yılında 7 milyon 932 bin 485 tona ulaştığını vurguladı.
RAKAMLARLA
Bayraktar, 2011-2012 döneminde, tavuk eti ve sakatatı ihracatının miktar olarak yüzde 28,5 artışla, 234 bin 101 tondan 300 bin 756 tona, değer olarak yüzde 36,6 artışla 382 milyon 272 bin dolardan 522 milyon 92 bin dolara, yumurta ihracatının miktar olarak yüzde 18,8 artışla 197 bin 947 tondan 235 bin 254 tona, değer olarak yüzde 24,1 artışla 258 milyon 594 bin dolardan 320 milyon 832 bin dolara yükseldiğini bildirdi. Şemsi Bayraktar, 2011 yılında 640 milyon 866 bin dolar olan tavuk yumurtası, eti ve sakatatı ihracat rakamı 2012 yılında 202 milyon 58 bin dolarlık artışla 842 milyon 924 bin tona çıktığını vurguladı.

MALİYETLER
Bayraktar, yıllar itibarıyla üretimin sürekli arttığı bu sektörlerin başta üretim maliyetlerinin fazlalığı gibi çözümlenmesi gereken sorunları da bulunduğunu, kanatlı sektörünün sorunlarının halledilmesi için soya, mısır, yem katkısı gibi hammaddelerin yerli üretiminin desteklenmesi, ihtiyacın ülke içinden karşılanması, maliyetlerin düşürülmesinin zorunluluk taşıdığını vurguladı.
HESAPLAMA
TZOB Genel Başkanı, sektörde bazı sorunların, damızlık ihtiyacının yurt içinden karşılanmasına yönelik Ar-Ge yatırımlarının yapılması, üreticilerin örgütlenmesinin teşvik edilmesi, sözleşmeli üretim yönetmeliği hükümlerinin hayata geçirilmesiyle çözülebileceğini belirtti.Süt sektörüne gelindiğinde ise Türkiye’nin, 2011 yılında 15 milyon tonu aşan süt üretiminin çok uzak olmayan bir gelecekte 25 milyon ton düzeylerine ulaşacağını, sanayiye aktarılan sütün 8 milyon tona dayandığını bildirdi.

Son Güncelleme: 00.00.0000 00:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.