Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan önergede, Marmara Bölgesi’nin doğal denge unsuru ve Sakarya şehrinin başlıca içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nün Türkiye’nin sahip olduğu tabiat harikalarından biri olduğuna işaret edildi ve göle yönelik istismarın büyük bir çevre tahribatına dönüştüğü belirtildi.
Su seviyesindeki aşırı düşüşe bağlı olarak gölde önemli bir çekilme meydana geldiği ve çoraklaşmanın endişe verici boyutlara ulaştığı ifade edilen önergede, “Sapanca Gölü havzasında gelişen çevre tahribatının göl üzerindeki olumsuz etkilerine ek olarak, sanayi kuruluşlarının kontrolsüz miktarlarda su çekmesi, gölü besleyen sulara göle ulaşmadan özel kuruluşlar tarafında el konulması ve benzer gelişmeler Sapanca Gölü’nün bir yağma etkisi altında olduğunu göstermektedir” denildi.

Gölden kontrolsüz su çeken sanayi kuruluşlarının buna haklarının olup olmadığı da sorulan önergede şunlar kaydedildi:
“Bu kuruluşlardan özelleştirme ile satılanların gölü istismarına özelleştirme sırasında mı izin verildiğinin, önceden gelen bir hak varsa bunun özelleştirme sırasında neden düzeltilmediğinin araştırılması gerekiyor. Gölü besleyen derelerin özel kuruluşlar tarafından yasal hakları dışında aşırı şekilde kullanıldığı iddialarının cevap bulunması gerekiyor. Belirli inşaat şirketlerinin inşaat atıklarını göle doldurdukları yolunda mahalli basındaki tespitlerin ciddiye alınarak bu tür uygulamalarının engel olunması icap ediyor

Editör: TE Bilişim