Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı Sapanca Gölü için alınacak önlemler konusunda daha hızlı hareket etmeye çağırarak, “Bakanlık eylem planında gecikecekse, gölü kurtarma değil, bataklık kurutma planı hazırlasın” dedi.
Engin Özkoç, yaptığı yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın “Sapanca Gölü Ölüyor” çığlığına verdiği yanıtın, 2015 olduğunu belirterek, “Eylem planı yapılması için protokol 2012’de imzalanmış, aradan 2 yıl geçmiş. Kanun teklifimiz, soru önergelerimiz ve araştırma önergelerimize rağmen aradan 2 yıl geçmiş. Göl, 30,05 kot seviyesine düşmüş. Bakanlık ‘’yapın’’ dediğimiz her şeyi, 2015 başında yapacağız diyor. Biz de ‘’hemen şimdi’’ diyoruz” dedi.

KURUTMA PLANI
Göldeki kotun 29,9’un altına düşmesi halinde gölün ekolojik dengesi bozulduğunu ifade eden Özkoç, şunları kaydetti:
“Bizi ilgilendiren göl. Bakanlığı ilgilendirense ticari kuruluşlara zaman kazandırmak…Türkiye, son yılların en sıcak yazına giriyor. Yağmur suyuyla da beslenmeyeceği anlaşılan göl için ilk somut adımın 1 Ocak 2015’te atılması planlanıyor. Yani koca yaz geçecek, bakanlık sanayi kuruluşlarının binlerce metreküp su çekmesini ancak 1 Ocak 2015'te sınırlayacak. Su fabrikalarına yönelik ise öngörülen somut bir adım yok. Gölün bu gidişle yeni yılı görmesi mümkün değil, planlarla uğraşan bakanlık artık gölü kurtarma değil, “bataklık kurutma planı” hazırlasın.
KANUN TEKLİFİ
Özkoç, Meclis’e Ocak ayı başında sunduğu ‘’Sapanca Gölü ve Çevresi’nin Korunmasına Dair Kanun Teklifi’’nin komisyonda bekletildiğini de belirterek, bu kanun teklifinde,  ‘’gölü besleyen kaynaklarda su dolum fabrikaları kurulamaz, hiçbir özel işletmeye ayrıcalık tanınamaz’’ hükmünün yer aldığını kaydetti.
 

Editör: TE Bilişim