Kuraklık kapıya dayandı. Türkiye’de de durum pek farklı değil. Mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıları üretici ve çiftçinin kabusu oldu. Sıcak hava fındığın erken uyanmasına sebep oldu. Üreticiler bunun gelecek yılki verimi etkileyeceği konusunda  oldukça kaygılı…
Fındık üreticileri  mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle fındık mahsulünün tehlike altında olduğunu belirterek, "Temennimiz sıcaklıkların bir an evvel mevsim normallerine dönmesi ve bizim de bu korkulu rüyamızın bitmesi" dedi.
Türkiye'de yaklaşık bir aydır etkili olan sıcaklıkların, fındığın  erken uyanmasına neden olduğunu belirten üreticiler  “Şubat ayının ortasında nisan ayının iklimini yaşıyoruz . Dolayısıyla bu sıcak havalar fındığın gelecek yılki verimini etkileyecek” diyerek kaygılarını dile getirdiler.
RİSK ÇOK BÜYÜK
Fındığın bu yıl büyük tehlike altında olacağını dile getiren üreticiler "Fındık bu yıl 25 gün erken harekete geçti. Önümüzde daha kış var. Şubatın sonu var, mart ayı var. Bu dönem içerisinde sıcaklıkların eksinin altına düştüğünde önemli ölçüde zarar görecek. Temennimiz sıcaklıkların bir an evvel mevsim normallerine dönmesi ve bizim de bu korkulu rüyamızın bitmesi. Ancak  her ne olursa olsun bir etkilenme olacağı kesin. İster istemez rekolteyi etkiyecektir. Böyle gittiği vakit çok büyük risk olacağı kesin" diye konuştu.
Havaların böyle gitmesinin bu yılki fındık piyasasını da hareketlendirdiğine işaret eden üreticiler "Bu durum üreticinin kaybına neden olabilir" dedi.

Editör: TE Bilişim