FAZLASINI GÖRDÜK

Teknik eğitim fakültesi mezunlarına, girecekleri bir sınav sonrası 2 yarıyıl daha okuyarak mühendis olma hakkı verilmesinin tartışmaları sürüyor. Mühendisler, “Biz niye bu kadar okuduk” derken, teknik eğitim fakültesi mezunları da, “Biz mühendislikle aynı dersleri hatta fazlasını gördük. Niye sınava tabi tutulup yeniden okuyarak mühendis oluyoruz. Biz de mühendis olabilmeliyiz” diyor. Sınav Komisyonu üyesi Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise, yapılan tartışmaların yersiz olduğunu ve uygulamanın sağlıklı bir şekilde yapıldıktan sonra bir sıkıntısı olmadığını düşünüyor.

TEPKİ ÇEKTİ

Teknik eğitim fakültesi mezunları öğretmen olarak istihdam edilmediği için YÖK, çıkardığı bir yönetmelikle fakülte mezunlarını bir sınava tabi tutarak, 2 yarıyıl okuduktan ve başarılı olduktan sonra mühendis olabilmelerinin önünü açtı. YÖK’ün çıkardığı bu yönetmelik hem mühendisler tarafından, hem de teknik eğitim fakültesi mezunları tarafından tepki çekti.

Sınav komisyonunun üyesi olan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, konu hakkında şu bilgileri verdi:

SPEKÜLASYON YAPILIYOR

‘Türkiye’de 1992 yılında çıkarılan bir kanunla, çeşitli meslek gruplarındakilerin farklı mesleklerde unvan alabilmeleri için bir sınava girmeleri ve bu konuda da 2 yarıyıl ders alarak mühendis olabilmeleri için bir kanun çıktı. Sonra YÖK bu konuda bir yönetmelik hazırladı. Bu yönetmeliğe göre de teknik eğitim fakültesi mezunları ÖYSM’nin hazırladığı bir sınava girer, kazananlar da 2 yarıyıl eğitim görerek başarıyla tamamladıkları takdirde mühendis unvanı alırlar. Şimdi bu cümle üzerine çok fazla spekülasyon yapılıyor aslında.’

YETERLİLİKLER SAĞLANMALI

Teknik eğitim fakültesindeki dersler aynı olsa bile bu derslerin arasında fark var. Bu farkı düzeltmek için yapılan iş dünyanın her yerinde yapılıyor. . Onlar niye mühendis oluyor biz niye bu kadar okuyup mühendis oluyoruz gibi iş karar tartışmasına geliyor. Dünyanın her yerinde insanlar başka bir işte çalışırken farklı bir işe girebiliyor.Türkiye’deki sorun bir kişi bir yere girdiğinde hemen mezun olmuş gibi algılanıyor. Halbuki onun yeterliliklerini sağladığı takdirde bunda tartışılacak bir şey yok diye düşünüyorum.”

FAKÜLTELER KAPATILDI

‘Türkiye’de teknik eğitim fakültelerinin mezun sayılarının giderek arttığına dikkat çeken Elmas, “20’nin üzerinde fakülte var. Bu okulların mezunları öğretmen olarak istihdam edilmediği zaman, bir çıkış yolu olarak bu fakülteler kapatıldı ve uygun olanlar teknoloji fakülteleri kurularak birimlerde mühendislik mezunları vermeye başladı ama, burada teknik eğitim mezunları kendi durumlarını kanunda da yer alan uygulamalarının yapması konusunda sürekli istekte bulundular. Kanun da hazır çıkmış durumda. Belki siyasi iradenin, belki akademik çevrenin ortak kararı olarak bu adımın atılması istendi.’

Editör: TE Bilişim