HALK SAĞLIĞI

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Dünya Astım Günü’nün amacını ‘Toplumun astım hastalığı ve bu hastalığın sebepleri ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmasının sağlanması’ olarak açıkladı. Müdür Erdoğan, ‘Astım ve Solunumsal Alerjiler, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Meslek Hastalıkları, Uyku Apne Sendromu ve Pulmoner Hipertansiyon bu hastalıklar arasındadır. Önlenebilir bu hastalıkların en temel ve ortak risk faktörü ise sigara kullanımıdır ve bu durum çok önemli bir halk sağlığı sorunudur’ dedi.

ERKEN TEDAVİYLE

Astım hastalığının çok ilerleyip geri dönüşümsüz safhaya girmediği sürece kolaylıkla kontrol altına alınıp tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu kaydeden Erdoğan, ‘Düzenli tedavi gören hastaların büyük çoğunluğunda, astım yaşamı olumsuz yönde etkilemez. Ancak eksik ya da düzensiz tedavi veya bilinçsiz ilaç kullanımı, hastalığın giderek ilerlemesine, atak sıklık ve şiddetinin artmasına ve nihayetinde hastanın sürekli ataktaymış gibi nefes darlığı ve diğer şikâyetlerle yaşamasına neden olur’ dedi.

GÜN BOYUNCA HİZMET

7 Mayıs Dünya Astım Günü’nde vatandaşların astım konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamak amacıyla, Erenler ADA AVM’de bir standı gün boyunca açık tutacaklarını ve hizmet vereceklerini aktaran Erdoğan, ‘Standımızda gün boyu talep eden vatandaşlarımıza Solunum Fonksiyon Testi ücretsiz olarak uygulanacaktır. Stant başında görevli sağlık personelimiz tarafından vatandaşların soruları cevaplandırılacak ve astım ile ilgili bilgilendirme broşürleri dağıtılacaktır’ dedi. Erdoğan açıklamasını özellikle sigara içenlere seslenerek şu şekilde sonlandırdı, ‘Sigara içenlere sesleniyorum, lütfen artık sigarayı bırakma yönünde bir adım atın!’

Editör: TE Bilişim