“Dönüşüm bitti
biz de bittik”


Bir zamanların en meşhur sanayi çarşılarından biri olan ve ustalığıyla tüm ülkeye nam salan Modern Sanayi, Artvin ve Dörtyol Sanayisinde muhabir arkadaşımız Mesut Çayır’ın sorularını cevaplayan, esnaf geleceğinden umutsuz konuştu. Geçmiş yılları mumla arayan esnaflar, sanayinin alt yapı sorunu olduğuna dikkat çekerek özellikle işlerin durgun olmasına dikkat çekiyor. 2 yıl önce Kentsel Dönüşüm projesiyle gündemden düşmeyen sanayi de şimdi yaprak kıpırdamıyor.

DÖNÜŞÜM
Siftah yapmadan dükkan kapattıklarını söyleyen esnaf,  Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıl önce rafa kaldırılan Kentsel Dönüşüm uygulamasını da unutmuyor. Dönüşüme ihtiyaç duyduklarını ancak çok ağır şartlar sunulduğunu söyleyen esnaf, o günden sonra kendilerinin unutulduğunu söyledi. Dönüşümde sunulan ağır şartlar nedeniyle projede yer alamayan esnaf,
alternatif çözümlerle yeniden hayat bulmak istiyor.

15 BİN NUFÜS
Esnaflar bankalara bağımlı yaşadıklarını sözlerine eklerken, şehir ekonomisinin gerçek nabzını tutan ve hissettiren esnaflar ilginç açıklamalar da bulundu. 3 bin 400’e yakın esnafın bulunduğu bölgede en az 2 bin esnaf ekonomik darlık içinde yaşıyor. 3 sanayinin aileleriyle birlikte nüfus toplamı ise 15 bini buluyor.

Tarık Akçılar (Motor Tamircisi) :
İşlerden yana çok sıkıntımız yok şükür ama sanayide genel olarak esnaf işlerin durgunluğundan şikayetçi. Dönüşüm konusunda ise esnaf mağdur edilecekti.Biz mantıklı olan her şeye açığız ama mağdur edildiğimiz takdirde dönüşüme karşıyız. Sanayimizde alt yapı çok büyük bir sorun böyle bir sanayide alt yapı çok daha geniş ve yeterli olmalı en büyük sıkıntı bu.

Halim Kara (Kaportacı) :
İşlerden hiç memnun değilim. Ekonomi çok kötü işler çok durgun ve  doğru düzgün iş yapamıyoruz artık. Bu iktidar olduğu sürece de benim gerçekten de çok iyi yönde bir beklentim yok. Sanayide dönüşüm olmamalı. Son çıkan Evet-Hayır referandumu yapıldıktan sonrada tapu garantisini kaldırdı bu hükümet.Benden dükkan alıp üzerine 100 bin lira para istiyorlar esnaf tamamen mağdur ediliyor.

Metin Çalışıroğlu (Doğramacı) :
Ben durumumdan memnunum bir sıkıntım yok. Sanayide ulaşım ve güvenlik açısından sıkıntımız var. Sanayiye giriş çıkışlar bile belli değil, bekçimiz yok, hırsızlık olayları çok yaşandı. Sanayi'de dönüşüme gerek yok bence. Zaten esnafın zararına bir durum.İş yapamıyoruz birde dönüşüm derken daha da bir sıkıntı doğacak bu yüzden dönüşüme karşıyız.

Cihan İkili (Oto Boyama) :
İşlerimiz çok kötü.Hiç memnun değiliz gelecekten de hiç umudumuz yok. Dönüşümü kimse kabul etmedi etmezde ben bu dükkana 100 bin lira harcadım.Bana 50 bin lira veriyorlar,böyle dönüşüm olmaz. Sanayide tek düzenli yapılan iş çöplerin toplanması onun dışında çok düzensiz bir haldeyiz. Başbakan Suriye'den gelenlerle ilgileneceğine birazda sanayideki esnafla ilgilensin.

 


Mahir Matnö (Motorcu) :
İşler çok durgun ve paralı adamlar sanayiye gelmiyor. İmalatçılar, tekstilciler sanayiye girdi bize kiralayacak dükkan kalmadı yer bulamıyoruz. Dönüşüm olursa bu bizim için çok zor olur.Bu dükkan kiraları benim tamamen bitmem anlamına gelir. Özellikle 17 aralık sürecinden sonra iyice kilitlendik. En işlek dükkanlar şimdi birer birer kapanıp gidiyor.

Haluk Görsel ( Oto servis) :
Hiçbir iş yapamıyoruz.Sabah dükkanımızı açıyor, saatlerce oturuyoruz. Başbakan sağ olsun bitirdi işleri. Siftah yapmadan dükkan kapatıyoruz çoğu zaman. Geleceği dair hiç umudum yok.Dükkan benim olmasa çoktan kapatıp giderdim. Dönüşümü kesinlikle istemiyoruz zaten iş güç yok milleti daha da borçlandıracaklar. Sanayide en büyük sıkıntımız alt yapı.

Enver Yaman (Oto Yıkama) :
Genel anlamda memnun değiliz ve işler kötü, siftah bile yapamıyoruz. Dönüşümün olmasından yanayım zaten dönüşüm yapılması kaçınılmaz bir durum illa ki olacak bir gün. Sanayimizde büyük araçlar için park yerleri yok, dükkanların dizilişleri çok karışık ve düzensiz bir halde.Dağınık bir görüntü var ve alt yapı zaten bitik durumda.


Metin Dumlu (Temizlik Ekipmanları) :
Sanayi'de işler pek iç açıcı değil piyasada para dönmüyor.Esnafın %99'u bankalara bağımlı haldeler. Bu çok vahim bir durum. İlerisi için hiç umudum yok. Ben 5 bin 800 iş gününü doldurdum ama son çıkan yasalarla şimdi emeklilik için 55-60 yaşını beklemek zorundayım. Yeni nesil Sanayide çalışmıyor çok büyük bir eleman sıkıntısı var.

Selçuk Şahinöz (Oto Kaportacı) :
Ben işlerin gidişatından memnunum adam gibi iş yapan her zaman ekmek yer bu böyledir. 5 yıldır buradayım sadece ilk 2 yıl biraz sıkıntı yaşadım.Ancak şimdi işlerim gayet iyi çalışan için sıkıntı olmaz bence. Ben dönüşümden yanayım modernlik daha temiz daha kaliteli çalışma şartları olursa çok daha iyi olur.Tabi bunlar yapılırken esnafta mağdur edilmemeli.

Kadir Uzunoğlu (Kaporta) :
Durumumuz idare eder ne çok iyi nede çok kötü. Küçük esnafın olmasa da büyük servislerin işleri gayet iyi. Bizim dükkan ancak kendini döndürüyor. İleri ki zamanlar için bir umut bekliyoruz. Dönüşüm için diyebileceğim şu ki esnafla şartlarda anlaşılır her şey düzenli ve kimsenin zararına olmadan yapılırsa çok güzel olur. Alt Yapı sorununu çözmelerini istiyoruz 10 dakika yağmurda bile dükkanları su basıyor

Mesut ÇAYIR
 

Editör: TE Bilişim