Kaynarca Seyfettin Selim Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 50 ülkeden 7 binden fazla projenin katıldığı Uluslararası Bilişim Olimpiyatları'nda ilk 15 okul arasına girme başarısı gösterdi.
Ankara'da 10 - 11 ve 12 Mayıs 20014 tarihlerinde  düzenlenen 10. Uluslararası Bilişim Olimpiyatları'nda 'Yazılım Geliştirme' kategorisinde  'Şifreli Oy' projesi ile bronz madalya ile ödüllendirilen okulun öğrencileri Gökhan Çoban ve Cengiz Kulaç'ın proje danışmanlığını yapan öğretmenleri Harun Kurnaz, “Projemiz sayesinde seçimler dijital ortamda yapılabilecek. “Gizli oy açık sayım” ilkesine bağlı kalınarak yapılacak olan bu seçimlerde, resim üzerinde şifreleme olduğu için kimin hangi partiye yada seçeneğe oy kullandığını bilmek mümkün olmayacak" dedi.
Teknolojinin çok gelişmesine karşın günümüzde hala geleneksel yöntemlerle oy kullanıldığına dikkat çeken Danışman Öğretmen Harun Kurnaz, "Geleneksel yöntemler oyların gizliliğinin korunması açısından tercih ediliyor. Bizim projemizde oy gizliliğini dijital ortamda sağlıyor. Proje geliştirildiğinde e devlet üzerinden veya eklenecek bir modül üzerinden genel ve yerel seçimler dışındaki her türlü halk oylamasında kullanılabilir. Eski Yunan'da site devletlerinde kararların bütün vatandaşların oyuyla alındığı doğrudan demokrasinin yeniden canlanması mümkün olabilecektir" diye konuştu.
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Cengiz Kulaç proje için 3 ay çalıştıklarını ve başarı beklediklerini ifade ederken arkadaşı Gökhan Çoban ise, "Önemli olanın bu projeyi geliştirip doğrudan demokrasinin gerçekleşmesine sunulmasıdır. Biz okulumuzu, ilçemizi ve ilimizi en iyi şekilde temsil ettiğimiz için mutluyuz" diye konuştu.
Okul Müdürü Mustafa Göktaş ise,  “Pek çok ülkenin katıldığı E-Biko Bilişim Olimpiyatları’nda kazandığımız başarıdan dolayı emeği geçen herkesi tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.” diye konuştu.
Türkiye’de bir ilk olan “Şifreli Oy” projesinin demo uygulamalarına sifrelioy.com adresinden ulaşılabilliyor

Editör: TE Bilişim