Asrın felaketi olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999 depreminde büyük yıkıntıların yaşandığı kentimizde, önceki gün meydana gelen deprem korkuya neden oldu. Ege denizindeki 6,5 şiddetindeki deprem şehirde hissedilirken, depreme karşı alınan tedbir ve yapılan hazırlıklar akıllara geldi. 15 yıl önce meydana gelen depremden kalan 531 binadaki toplam 900 hasarlı konut onarılmaz, hasarlı binalar için Korucuk’ta Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni binalar inşa edildi.

ORTA HASARLI BİNALAR
Bu daireler için orta hasarlı bina sahiplerinden sadece 11 kişi Büyükşehir Belediyesine başvuru yaptı. 22 blok ve 466 daireden oluşan projeden öncelikli olarak orta hasarlı bina sahipleri ve konutları deprem riski taşıyan vatandaşlar yararlanacaktı. Tamamı doğalgazlı, 3+1 ve 107 metrekare olarak tasarlanan konutlar için son başvurular ise 5 Mayıs Pazartesi günü başlatılmış ve 23 Mayıs’ta sona ermişti. İlginin az olması yetkilileri de kara kara düşündürüyor.

DASK İLGİ GÖRMÜYOR
17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından yasalaşan Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)1.derece deprem kuşağında bulunan Sakarya’da ilgi görmüyor. Zorunlu olmasına rağmen Sakarya’da 194 bin 190 konuttan sadece 93 bini zorunlu deprem sigortası kapsamında yer alıyor. Bu rakam düzenlenen tüm bilinçlendirme kampanyalarına rağmen artış göstermiyor. 

YAPI STOKLARI
Şehirde 25 bine yakın binanın ise riskli olduğu uzmanlar tarafından uyarılıyor. Yapı stoklarının acilen belirlenmesi beklenirken, mevcut yapılan şehirde dinamit olduğuna dikkat çekiliyor. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Muzaffer Elmas ve İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar’da bu konuda uyarılarda bulundu. 
 

Editör: TE Bilişim