Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Sakarya Şubesi'nın 17. dönem Genel Kurulu yapıldı. Dün saat 11.00'da Sakva yemek salonunda başlayan kongrede tek liste halinde giren eski Başkan Hayri Latif yeniden başkanlığa getirildi.
Genel kurula Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakküder, eski başkanlardan ve derneğin kurucularından Selahattin Yıldız, Dr. Mustafa Rumelili, Mustafa Taner, Erol Kaşifoğlu, yöneticilerden Seyit Ahmetoğlu, Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vahdettin Sevinç ve çok sayıda Sakarya'da yaşayan Batı Trakyalı katıldı.
Divan başkanlığını Selahattin Yıldız'ın yaptığı kongrede geçmiş yönetimin raporları ve faaliyetleri ibra edilirken, gelecek yılın bütçesi de kabul edildi.
ASİMİLASYON
Daha sonra misafirler adına söz alan Genel Başkan Burhanettin Hakküder, Batı Trakya davasının fedakarlık isteyen bir dava olduğunu belirtti. Bu görevin çok zor bir iş olduğunu ifade eden Hakküder, "Batır Trakyalıların birbirlerine sımsıkı sarılmalı. Dayanışma ruhu daha da pekiştirilmeli. Yunanistan’ın asimilasyon politikası bildiğiniz gibi boyut değiştirdi. Batı Trakya'da eğitim hala kanayan büyük yara. Yunanistan'ın azınlık anaokuluna müsaade etmemesi, çocuklarımızın geleceğini de tehlikeye akmaktadır. Çocuklarını Yunan anaokullarına gönderen Batı Trakyalı Türk ve Müslüman veliler bir süre sonra ne kadar yanlış yaptıklarını görerek çocuklarını bu anaokullarından çekmek durumunda kalıyor. Nedeni ise çok basit. Yarı teokratik olan Yunanistan, hiç bir ayrım yapmadan anaokullarındaki bütün çocuklara Hıristiyanlığın besmelesi olan "Haç' çıkarmayı öğretiyor. Ders bitimi eve gelen çocuk başlıyor evde de haç çıkarmaya. Şimdi soruyorum ve uyarıyorum. Bu sorumluluk kime ait. Senin isterse Yunan parlamentosunda 10 tane milletvekilin olsun, bu kötü gidişe bir son veremedikten sonra neye yarar. Bana ve derneğimize düşen görev, kamuoyu oluşturmaktır. Lozan'dan doğan haklarımızı Türkiye Cumhuriyeti'nin ilgili birimlerine duyurmaktır. Eğer tedbir alınmazsa çok kısa bir zaman sonra vahametin boyutunu düşünmek bile istemiyor. Bu yüzden yükümüz çok ağır. Onun için her Batı Trakyalının çok uyanık olması gerekmektedir" dedi.
Gelecek dönem Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanlığı'na aday olmayacağını açıklayan Burhanettin Hakküder, Sakarya'daki Batı Trakyalıların kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
1946 RUHU
Divan Başkanı Selahattin Yıldız da yaptığı konuşmada, derneğin 1946 yılında kurulduğunu hatırlatarak, son zamanlarda Yunan Türkleri Dayanışma Derneği adı altında bir dernek kurulduğunu ifade ederek, "Bütün Batı Trakyalılar çok dikkatli olmalı. Bu bizleri bölmeye yönelik bir girişimdir. Biz başında Yunan Türkü değil, Batı Trakya Türkü olan bir derneğin mensuplarıyız, öyle de kalacağız. Fitne ve fesat yuvalarına fırsat vermeyeceğinize gönülden inanıyor, hepinize saygılar sunarım" diye konuştu.
Son olarak Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Sakaya Şube Başkanı Hayri Latif yaptığı teşekkür konuşmasında, şubenin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Davanın hassas bir dava olduğunu vurgulayan Başkan Hayri Latif, "Biz Sakarya'daki Batı Trakyalılar olarak Genel Merkez direktifleri doğrultusunda faaliyetlerimiz sürdürmekteyiz. Sakarya'daki diğer kültür dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesi içinde zaman zaman oturup fikir alışverişinde bulunmaktayız. Batı Trakya davasının partiler üstü bir konumu vardı. Ayrıca bizi diğerlerinden ayıran başka bir konumumuz daha vardır, o da kamu yararına dernek oluşumuzdur" diyerek sözlerini noktaladı. Yeniden başkan seçildiği için üyelerine şükranlarını suna Latif, Genel Merkez yöneticilerine de vakit ayırıp kongreye katıldıkları için minnettar olduğu ifade etti.
SEÇİMLER
Tek liste olarak girilen seçimde Hayri Latif yeniden başkanlığa getirilirken yönetim kurulu da şu şekilde oluştu:
Başkan: Hayri Latif
Yönetim Kurulu Asil:
Emine Kırbaş
Haşim Bayram
Naim Kadiroğlu
Pelin Kunter
Turhan Halil
Zafer Şen
Denetim Kurulu asil:
Ahsen Kırbaş
Müge Kadiroğlu
Osman Başaran
Disiplin Kurulu Asil:
Ali Özdemir
Hüseyin Şen
Yusuf Faydalı

Editör: TE Bilişim