Geçen hafta TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Ak Parti Milletvekilleri Hasan Ali Çelik ve Ali İhsan Yavuz, MHP Milletvekili Münir Kutluata, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ Rektörü Prof.Dr.Muzaffer Elmas, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Günay Güneş,  Abhaz ve Kafkas Derneklerinin Abhazya’ya yaptığı ziyaret Gürcistan ile kriz yarattı. Ziyaret sonrası Gürcistan hükümeti harekete geçerken, Tiflis Büyükelçisi Levent Gümrükçü  Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Davit Jalagania  tarafından çağrılarak protesto edildi.

HAPİS CEZASI VAR
Büyükelçi Ankara ile temasa geçtiklerini ve her üç partiye ulaşarak ziyarette adı geçen vekillerin Gürcü yasaları uyarınca gelecekte olası Gürcistan ziyaretlerinde sorun yaşayabilecekleri hususunda uyarıda bulunduklarını belirterek, heyetteki vekillerin Gürcistan’a giderlerse hapse girebileceklerini ima etti. Gürcistan yasalarına göre Abhazya’ya Rusya Federasyonu üzerinden girenler, iki ila dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.
Gümrükçü, illetvekillerinin ziyareti ile ilgili Gürcü Dışişleri’ne çağrıldıklarını, konu üzerine görüşmelerini sürdürdüklerini söyledi.

SORUN ÇIKTI
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “Bizler de Soçi’den transit olarak gelerek yaşanan zorluğu tecrübe ettik. Elbette Abhazya ve Türkiye vatandaşlarının doğrudan bir iletişime sahip olması gerekmekte. Konu yetkili kurumlarca gündeme getirilecektir” dedi.CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ise, “Sakarya Abhazların en yoğun yaşadığı bölgedir. Abhaz vatandaşlarımızın ata vatanı Abhazya ile alakalı olarak yaşadığı sıkıntılara ilgisiz kalamayız. Sorunları yerinde görmek, bilgi almak için vatandaşlarımıza hizmet konusunda sorunlarını en yetkili makamlarca görüşmek için resmi olmayan  ama gönüllü bir ziyaret yaptık” dedi.

Editör: TE Bilişim