Sokaktaki vatandaş, kenti yönetenlerden farklı düşünüyor ve Sakarya’nın depreme hazır olmadığı inancında. Vatandaşlar, gelecekte Sakarya’yı büyük sıkıntıların beklediğini düşünüyor.

1999 depreminde büyük acılar yaşayan Sakarya’da geçen 15 yıla rağmen orta hasarlı binalar tartışılmaya devam ediyor. Hep tartışılan, “Sakarya depreme ne kadar hazır” sorusuna vatandaşta katıldı; “Hazır değiliz, büyük sıkıntılar gelecekte bizi bekliyor”

17 Ağustos 1999 asrın felaketinin ardından Sakarya’da Marmara depremi büyük yıkıntılara yol açtı. 3 bin 500’e yakının insanımızın hayatını kaybettiği, on binlerce yaralının olduğu depremde adeta yerle bir olduk. Deprem sonrasında yaraların sarılmaya başlamasıyla birlikte Karaman ve Camili bölgelerine sağlam zeminler üzerine kalıcı konutlar yapılarak depremzedelere teslim edildi. Şehir merkezinin zeminin sağlam olduğu ifade edilerek, şehrin sağlam zeminler üzerine inşa edilmesi gerektiği tartışıldı durdu.

YAPILAR
Depremin üzerinden geçen 8 yılın ardından korku yaratan ve insanları psikolojik olarak rahatsız eden ağır hasarlı binalar tamamen yıkıldı. Depremin 15.yılında bulunduğumuz bu günlerde ise şehirde halen orta hasarlı bina sorununa bir türlü çözüm bulunamadı. İnşaat mühendisleri şehirde bulunan 25 bin binanın tehdit unsuru olduğunu belirterek, bu binaların mutlaka tekrar yapı stoklarının elden geçirilmesinin gerektiğini söylüyor.

BU KEZ VATANDAŞ
Deprem olduğu günden bu yana, “Sakarya depreme ve afetlere ne kadar hazır” sorusuna cevap arandı. Herkes bu konuda açıklama yaparken, muhabir arkadaşımız Mesut Çayır’da bu defa vatandaşa sordu. “Sakarya sizce olası bir depreme hazır mı” sorusuna cevap arayan arkadaşımıza, vatandaşlar çok ama çok ilginç cevaplar verdiler. Deprem konusunda hiçbir önlem görmediklerini söyleyen vatandaşlar, olası felaketlerde daha kötü sonuçların ortaya çıkabileceğini söylüyor.

 

İsmail Peksöz (Kuru Kahveci) :
Teknik olarak pek bir bilgim yok. Ancak gördüğümüz kadarıyla manzara iç açıcı değil. Büyük bir deprem ve hasar görmüş şehrin merkezinde hala çok katlı binalar duruyor. Bu da bana göre vatandaşları ürkütüyor. Mesela ben Erenler’de oturuyorum kentsel dönüşüm yapılması söz konusu.Bu sadece Erenler’de değil kentin genelinde yapılması gerekiyor.

Tarık Eren (Beyaz Eşyacı) :
Sakarya olarak depreme hazır değiliz. Depremden sonra şehrimiz için alt ve üst yapıda yapılan çalışmalar her ne kadar bizleri sevindirse de trafiğin rahatlaması asla mümkün olmamıştır.  Büyükşehir Belediyesi ve Adapazarı Belediyesi şehri genişletme konusunda sınıfta kalmışlardır. Belediyenin şehir için çok fazla iş yapması gerekiyor.

Bülent  Marangoz (Ayakkabıcı) :
Kesinlikle hazır değiliz depreme. bence bunca yıldır hiç bir şey yapılmadı. binalar hep ayını şekilde duruyor. Şehirde bir deprem olsa yeni yapılan binalardan bile çoğu yıkılır. Bugüne kadar sadece birkaç ağır hasalı bina yıkıldı başkada çalışma olmadı büyükşehir tarafından müteahhitler çok sıkı bir şekilde denetime tutulmalıdır.

Muzaffer Güneş (İç Dekorasyon) :
Birey olarak kimsenin bir önlem aldığı yok. Yüksek binalar hep duruyor. Bırakıp gittiler öğrencilere ve yüksek katlı binalar para kaynağı haline geldi. Depremden sonra yüksek katlı binaların hepsinden 2-3 kat alınmalı traşlanmalıydı. ama Sakarya'da maalesef bu konu özellikle deprem ve ağır hasalı binalar artık bir rant mevzusuna dönüştü.


Süheyl Çimen (Esnaf) :
Eski binalar hep duruyor yeni yapılarda bu binaların yanına yapıldığı zaman olası bir depremde direk bu binaların üstüne yıkılacak. Yollar çok dar ve yetersiz Şehir Merkezi daha fazla genişletilmeliydi ancak bunu yapamadılar bu sebeplerden dolayı olası bir depreme Adapazarı hiç hazır değil.Çok büyük sıkıntılar doğacaktır buna çözüm getirilmeli.
 

Editör: TE Bilişim