BDP’nin 41 il, 88 ilçede aynı anda gerçekleştirdiği Nevruz kutlamaları Erenler ilçesi eski Hayvan Pazarı’nda gerçekleştirildi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalar öncesi katılımcılar sıkı aramaların ardından törenin yapılacağı alana alındı. BDP tarafından gerçekleştirilen Nevruz kutlamasına BDP’nin bütün eylemlerinde olduğu gibi Halkların Demokratik Platformu (HDK) da destek verdi.

52 kişiye gözaltı

Nevruz Kutlamaları Sakarya polisinin yanı sıra Yalova, Düzce, Bolu, Kocaeli ve Bilecik’ten gelen polis ekiplerinin de katılması ile geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi. Yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlayan BDP’liler halaylar eşliğinde zılgıtlar çekerek Nevruz’u kutladı. Kutlamaların yapıldığı alanın çevresinde de geniş güvenlik önlemi alan polis herhangi bir taşkınlığa izin vermedi. Bu arada BDP’nin tertiplediği Nevruz kutlamalarını protesto etmek isteyen 52 kişilik bir grup polis tarafından gözaltına alındı.

Tepki giderek büyüdü

Günler öncesinde kutlamaları protesto için sosyal medya üzerinde örgütlenen Sakaryalılar ise şehir merkezinden gruplar halinde kutlamanın yapıldığı alana doğru yöneldi. Ellerinde Türk bayrakları ile Çark Caddesi ve Kent Meydanına gelen Sakaryalılar polis tarafından uyarıldı. Kent Meydanı’nda gelenleri durduran polis, BDP’lilere karşı bir saldırı olmaması için gayret ederken, Sakaryalılar ise Türk bayrağı ile dolaştıklarını söyleyerek bunun suç olmadığını belirtti.

Araçlara saldırdılar

Nevruz kutlamalarının sona ermesi ile birlikte emniyet güçlerinin nezaretinde otobüslere bindirilen BDP’lilere yoldan geçen araçlar korna çalarak tepki vermesinin ardından bir grup BDP’li araçlara saldırdı. Polisin anında müdahale etmesiyle olaylar büyümeden engellenirken, BDP’liler alandan otobüslerle güvenlik güçlerinin nezaretinde uzaklaştırıldı.

BDP’lilerin alandan ayrılmasının ardından Sakaryalı bazı vatandaşların tepkilerini polis güçlükle önledi.

Bir kişi darp edildi

Bu arada Nevruz kutlamasına geldiği öğrenilen bir vatandaş ADA AVM’nin arkasında aracına bineceği sırada kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce darp edildi. Aldığı darbenin etkisi ile çamura düşen kişi için ambulans çağırıldı. Polisin anında geldiği olay yerinde şüpheli görülen kişiler uzaklaştırılmaya çalışıldı. Ambulansa binmeyi kabul etmeyen kişi daha sonra kendi arabasıyla uzaklaştı.

Romanlar geçit vermedi

Nevruz için toplanan kalabalık Erenler ilçesinde de Roman vatandaşların saldırısına uğradı. Saldırıda darp edilen 3 şahıs, çevredeki iş yerlerine sığındı. Erenler ilçesi Sakarya Caddesi üzerinde sloganlar atarak yürüyen BDP’li gruba Roman vatandaşlar sert tepki gösterdi.

Yaşanan tartışma kavgaya dönüşünce BDP’li grup, Roman vatandaşların saldırısına uğradı. Yaşanan arbedede darp sonucu yaralanan 3 şahıs, çevredeki iş yerlerine sığındı.

İşyerlerine sığındılar

Polisin müdahalesiyle ambulansa alınmaya çalışılan yaralı, iş yerinden çıkarılırken tekrar saldırıya uğradı. Polisin kalabalığı biber gazı ile dağıtmasıyla yaralı genç ambulansa bindirildi. Bu sırada öfkeli kalabalık ambulansı tekmeleyerek tepki gösterdi. Diğer iki yaralı ise iş yerinin arka kapısından çıkarıldı.

Yürüyüşler yapıldı

Bir grup ise Sakarya Kent Meydanı’na gelerek Atatürk Heykeli önünde Türk bayrağı açarak İstiklal Marşı okudu. Meydana gelen ilk grubun ardından kalabalık bir grup daha Kent Meydanı’na geldi. Polis gençleri meydandan uzaklaştırınca gençler Çark Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Çark Caddesi’nin başından sonuna kadar ellerindeki Türk bayrakları ve attıkları sloganlarla yürüyüşe geçen grup, olaysız şekilde dağıldı. 

Editör: TE Bilişim