Çağdaş Hukukçular Derneği Şube Başkanı Av. Harika Günay Karataş, kendisine hakarette bulunan bir kişiyi şikayet için gittiği karakolda kanunsuz olarak gözaltına alındığını ve işkence gördüğünü iddia etti.
Karataş’ın iddiasına göre, Cumhuriyet Polis Merkezi önünden geçerken, karakoldan çıkan sivil bir kişi "Bölücüler, vatan hainleri" diye tacizde bulundu. Karataş da polis merkezine girerek şikâyet etmek istedi. İfadesi alındıktan sonra hakkında yakalama kararı olduğu belirtildi. Karataş, suçüstü hali olmadıkça avukatların gözaltına alınamayacağını söylemesine karşın, savcılık talimatıyla zorla tutuldu ve kelepçelendi.
Karataş'ın iddiasına göre, gecenin devamında şunlar yaşandı:
"Sürüklenerek, karakoldan çıkarıldım. Üç polis tarafından kollarımdan tutularak, iki kat merdivenlerden indirildim. Araca bindirildim. Beni bagaja attılar. Sağlık kontrolü için hastaneye sürükleyerek götürüldüler. Ardından Asayiş Bürosu'na aynı şekilde götürüldüm. Sabaha kadar gözaltında tutuldum. Ertesi gün mahkemeden serbest bırakıldım."

Baro’dan tepki var

Sakarya Barosu Av. Harika Günay Karataş’ın gözaltına alınışının yasal olmadığını ve bu durumu kabul edilemez bulduklarını açıkladı.

Sakarya Barosu, Av. Harika Günay Karataş’ın şikayet için gittiği karakolda gözaltına alınmasının kanunsuz olduğunu belirterek, polisin ve savcılığın uygulamasını kınadı.
Baro Yönetim Kurulu’nun yaptığı yazılı açıklamada, mmahkeme tarafından verilen yakalama kararının polis tarafından uygulanmasının kanunsuz bir şekilde gerçekleştirildiğine işaret edilerek, “ Polisin daha önce de avukatlara karşı sert tutumu olmuştur ve bu tutum bugün de devam etmektedir. Polisin meslektaşımıza karışı göstermiş olduğu tutumu ve davranışı haksızlık ve zulümdür, bu sebeple kınıyoruz” denildi.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Oysaki kanuni düzenleme gereği yakalama, gözaltı, zor kullanma gibi işlemler polis tarafından yerine getirilirken daha ağır nitelikte olan özgürlüğün keyfi kısıtlanması, işkence ve kötü muamele gibi insan hakları ihlallerine yol açılmamasına da dikkat edilmelidir. Meslektaşımızın polis tarafından gözaltına alınması sırasında darp edilmesi, kelepçelenmesi ve barodan bir temsilcinin yanında bulunması için baromuzun aranmamış olması kanuna aykırı olduğu gibi demokrasi ile taban tabana zıttır. Bu sebeplerle Sakarya barosu ve yönetimi olarak meslektaşlarımıza yönelik polis tarafından yapılan uygulamayı kınıyoruz. Bu uygulamayı kabul etmeyeceğimizi, ilgililer hakkında gerekli yasal işlemlerin takipçisi olacağımızı tüm meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”
 

Editör: TE Bilişim