Sırbistan’ın Novi Pazar şehrindeki Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi’nde bu yıl beşincisi düzenlenen Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Kongresi Serdivan Belediyesi’nin sponsorluğunda tamamlandı. Başkan Yusuf Alemdar’ın konuşması ayakta alkışlandı.

 

MÜSTESNA BİR YER

Bosna Hersek, Makedonya, Macaristan, Azerbaycan, Sirbistan, Kosova, Arnavutluk, Romanya ve Türkiye’den de yoğun katılımın olduğu kongrede yaklaşık 100 bildiri sunuldu.

Kongrede konuşan Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar misafirperverliklerinden dolayı Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mevlut Dudić’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Sizlere, nüfusunun çoğunluğunu Balkan göçmenlerinin oluşturduğu Sakarya’nın şirin semti Serdivan’dan selam getirdim. Balkanlar, Türkiye’nin ve Türk milletinin gönlünde müstesna bir yere sahiptir. Balkanlar ve Türkiye'nin sahip olduğu ortak tarih iki ülke halkını kenetlemektedir” dedi. 

           

KARDEŞLİĞİN ÖNEMİ

Konuşmasında kardeşlik kavramının önemine de değinen Başkan Yusuf Alemdar, 21. Yüzyılda bencilliğin değil kardeşliğin önemli olduğunu, farklılıkların bir eksiklik değil aksine önemli bir artı değer olduğunu söyledi. Artık dünyanın global köy olduğunu belirten Yusuf Alemdar, herkes arasında diyalogun artarak kardeşlik türkülerinin bestelenmesi gerektiğini ifade etti.

 

ORTAYA KONULAN

Başkan Alemdar, “Farklılıkları bir çatışma, kavga ve husumet sebebi olarak gösterenler, hem insanlığın ortak tarihine hem de evrensel değerlere ihanet ederler. İnsanların sahip oldukları farklılıklar, dil, din, ırk, kültür, medeniyet aynı zamanda insan olmanın gereğidir, doğal bir sonucudur. Bu farklılıkları törpülemeye, bastırmaya, yok etmeye, düşmanlık ve ayrışma vesilesi haline getirmeye çalışmak, insanlığı ortadan kaldırmaya çalışmakla eşanlamlıdır. Dinlerin, medeniyetlerin ve kültürlerin ortaya koydukları farklılıkları yaşatmak, yine bu dinlerin ve medeniyetlerin ortak çağrısıdır” diye konuştu.

           

HERKES BİRDİR

Türkiye ve Balkanların kardeş olduğunu medeniyetler arası diyalogu ve hoşgörüyü bitirmek için bazı mihraklar tarafından çok yönlü çalışıldığını belirten Yusuf Alemdar somut olarak görünenin haricinde asıl tehlikenin görünmeyen tehditler olduğunu söylerken; kültürel farklılıkların çatışma unsuru haline getirilmemesi gerektiğini; Siyahıyla, beyazıyla, zenginiyle, fakiriyle, Müslüman’ıyla, Hıristiyan’ıyla, herkesin masada bir yerinin olması gerektiğine inandığını söyledi. 

Editör: TE Bilişim