Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen Abhazlar, 1800’lü yıllarda atalarının yaşadığı büyük sürgünü ve yaşadıkları acıları anmak için toplandılar. Kandıra Kefken’de gerçekleşen anma töreninde İstanbul, Kocaeli ve Adapazarı ağırlıklı  yaklaşık 1000 abhaz kökenliler 200 yıl sonra atalarını andı.  Duygusal anlara ve coşku dolu etkinliklere sahne olan anma töreninde Sakaryalı Abhazlar ve CHP Milletvekili Engin Özkoç da hazır bulundu.
CANLANDIRMA
Abhazya’dan gelen konukların da yer aldığı gurup, yerel kıyafetler giyerek, ölen ataları için hazırlanan şiir ve ağıtları okuyarak, tarihi anlatan konuşmalarla anma etkinlikleri yaptılar. Gündüz yapılan anma etkinlikleri, gece meşalelerle sahile inen gençlerin, atalarının büyük sürgün sonrasında Kefken sahillerine çıkışlarını canlandırdılar. Duygusal anların yaşandığı etkinlikler ateş yakılarak, ateş başında şiir ve şarkı ve ağıtların okunmasıyla tamamlandı.
BÜYÜK ACILAR
Anma törenleri yapılan Abhazlar, 1800’lü yıllarda Kafkas-Rus savaşları sırasında sürgün edilmiş ve teknelerle Kefken sahillerine sığınmışlardı. Bu olaylar sırasında ve sığınma aşamasında dünyanın şahit olduğu en büyük trajedi yaşanmış, 2 milyonun üzerindeki Abhazlardan , yarsına yakını vefat etmişti. Atalarının yaşadığı trajediyi her sene düzenledikleri etkinliklerle anan Abhazlar, yaşanan acıları yeniden canlandırıyorlar.

Editör: TE Bilişim