Bin 600 seçmen bulunan Türkiye’de seçime Sakarya’dan ilginin büyük olması bekleniyor

Abhazya Cumhurbaşkanını seçiyor. 24 Ağustos tarihinde yapılacak seçimler Türkiye’de de ilgiyle takip ediliyor. Abhazya Merkez Seçim Kurulu, Türkiye’de yaşayan Abhaz kökenli soydaşların oy kullanması için İstanbul’da sandık açılmasına karar verdi. Sakarya’dan yoğun bir katılım bekleniyor. Abhazya 4’ncü Cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanıyor. Mirap Kişmariya, Aslan Bjenya, Raul Hacımba ve Leonid Y. Dzapşba’nın aday olduğu seçimlerde bir ilk yaşanıyor. Abhazya Merkez Seçim Kurulu, Türkiye’de yaşayan soydaşları için sandık açılması kararı aldı. Bu karara göre Türkiye’de yaşayan ve Abhazya pasaportuna sahip Abhazlar oy kullanabilecek. Abhazya Merkez Seçim Kurulu’nun aldığı karar Sakarya’da heyecan fırtınası estirdi.

BİN 600 SEÇMEN SANDIK BAŞINDA
24 Ağustos tarihinde İstanbul Kadıköy’de açılacak sandıkta oy kullanma hakkına sahip Bin 600 civarında Abhaz kökenli Türkiye yurttaşının olduğu öğrenildi. Çoğunluğu Sakarya’dan olan seçmenlerden yoğun katılım bekleniyor. Türkiye diasporasının düşük oy oranı ile seçim sonucunu etkilemeyeceği, ancak, ağırlığı yaratacağı konusunda yaygın bir kanaat var. Bu arada Sakaryalı seçmen oylarının dört adaya dağılacağı yönünde bilgiler geliyor.

İKİNCİ TUR VE ÇATI ADAY
Abhaz anayasasına göre seçimlerde adaylardan birinin ilk turda yüzde 50’yi geçmesi gerekiyor. Bu oranın aşılamaması durumunda seçimler 2’nci tura kalıyor. Gözlemciler, ilk turda, adaylardan Aslan Bjeniya’nın favori, Raul Hacımba’nın rakip olarak gözüktüğünü, ancak, her iki adayın da yüzde 50’yi geçemeyeceği ve böylece seçimlerin 2’nci tura kalacağı görüşündeler. Aynı gözlemciler, seçimlerin ikinci tura kalması halinde yeni bir denklem oluşacağını ileri sürüyor.  Bu denkleme göre: “Bjeniya’nın karşısına Mirab Kişmariya ‘çatı aday’ olarak çıkar ve Abhazya’da başa baş seçim olur.”

 

Editör: TE Bilişim