HASAT BAŞLAYACAK

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete mısır fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekti. Geçen haftalarda 70 kuruş olan mısırın bir hafta sonra 65 kuruşa düşmesini eleştirerek bir an önce yetkililerin fiyat açıklaması yaparak bu konudaki üreticinin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirtti. Mete, Ağustos sonu Eylül başı gibi mısır hasadının başlayacağını ancak piyasalarda mısır fiyatlarının iniş seyrinde olmasının üreticiyi kaygılandırdığını ifade etti.

TATMİN ETMELİ

5 milyon tona yakın mısır tüketimi olduğuna dikkat çeken Mete, “Fakat bu yılki rekoltenin 6 milyon  tona yakın  olacağı  tahmin edilmekte. Zaten üretici girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı zor durumdabir de piyasalarda yaşanacak olan bu üretim fazlalığı üreticiyi çok zor duruma sokacak. Hasat hazırlığı içindeki mısır üreticisinin beklentisi Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) tatminkâr bir destekleme alım fiyatı açıklaması, bir an önce kamuoyu ile paylaşılarak kaygıların giderilmesi gerekmektedir” dedi.

TMO DESTEĞİ

Cevdet Mete diğer bir sorununda yağmurlardan dolayı buğdayda kalitenin düştüğünü unluk  olarak kullanılacak buğdayın yemlik olarak kullanılmasına sebep olacağını bununda  mısırda   fiyatı etkileyecek bir faktör olduğunu ifade etti.  Cevdet Mete, “Bizim arzumuz bir an önce piyasadaki bu belirsizliğin giderilmesi için çiftçi dostu olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) zamanında fiyatlara müdahalesiyle piyasayı düzenlemesi gerekir” dedi.

Editör: TE Bilişim