Soma Holding'e bağlı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında önceki gün çıkan yangında ölen işçilerin sayıs 282'ye yükseldi.
Edinilen bilgiye göre, Soma Holding'e bağlı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında dün saat 15.10'da vardiya değişimi sırasında madenin yaklaşık 600 metre içerisindeki trafoda patlama meydana geldi ve ardından yangın çıktı. Patlamanın olduğu yerden, çıkışa doğru olan kısımdaki işçiler birbirlerine yardım ederek dışarıya çıkmayı başardı. Ancak yangın perdesinin arkasında kalan işçiler ise içeride mahsur kaldı.
Zamana karşı can kurtarma yarışı başlarken önce yangının sönmesi, sonra da içerideki zehirli dumanın boşalması beklendi. Ardından kurtarma ekipleri içeriye girdi. Ana galerilerde yapılan kurtarma çalışmalarında cesetler ve yaralılar çıkarılmaya başlandı.

282 MADENCİYİ KAYBETTİK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sabah yaptığı açıklamada ölü sayısını 282 olarak açıkladı.
. Ölü sayısının artmasından endişeli olduklarını ifade eden Yıldız, madende kurtarılmayı bekleyen işçi sayısıyla ilgili de şunları kaydetti:
“Bunu kamuoyu paylaşmaktan bilerek kaçınıyorum, çünkü o sayı bize özel sektörün verdiği sayı. Biliyorsunuz, burası özel sektör işletmeciliği, buradan çıkan kömür TKİ tarafından alınıyor, gerek teslim merkezlerinde sanayide gerekse konutlarda ve Soma Termik Santrali'nde kullanıyor. Burayı işleten en yüksek kömür tedarik eden özel sektör temsilcilerinden bir tanesi. Özel sektörün verdiği rakamları kullandığımız için ve bunlara da ne kadar kefil olacağımızı bilemediğimiz için şu anda net rakamları telaffuz etmiyoruz. İşçi kardeşlerimiz çıktıkça sizinle bunları paylaşacağız."
ÜÇ GÜNLÜK ULUSAL YAS
Yıldız, ülke genelinde 3 günlük yas ilan edildiğini hatırlatarak, “Bayraklar gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yarıya indirilecek. Cuma hutbesinde de maden kazasıyla alakalı hutbede inşallah irat edilecek. Sayın başbakanımızın bu konuda bir iradesi ve tavsiyesi oluştu. Çünkü bu sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu ve Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim