ICAO TAVSİYESİ İLE

 'Çipli pasaport', 'biyometrik pasaport' ya da 'elektronik pasaport' olarak da bilinen e-pasaportlarda parmak izinin de saklandığı çip de yer alacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Dairesi Başkanlığı, resmi internet sitesinde, çipli pasaportlarla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 190'ın üzerinde üyesi bulunan ICAO tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca, üye ülkelerin Nisan 2010'dan bu yana 'Makinede Okunabilir Pasaport (MOP)' üretimine başlamaları gerektiği belirtildi.

24 KASIM 2015

Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportların ise tüm dünyada 24 Kasım 2015 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılması ICAO tarafından öngörüldüğü dile getirildi. Makinede okunabilir pasaportlarda, klasik pasaportlardan farklı olarak kimlik sayfasının alt kısmında her biri 44 karakterden oluşan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satırlık bir alan bulunduğuna dikkat çekildi.

İSİM BENZERLİĞİ SORUNU

Yapılan açıklamada, e-pasaport uygulamasıyla sınır geçişlerinde isim benzerliğinden dolayı gecikme yaşanmayacağının altı çizildi. 'Çipli pasaport', 'biyometrik pasaport' ya da 'elektronik pasaport' olarak da bilinen e-pasaportların; eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soy ad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi gibi kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği yongalı (çipli) olduğu belirtildi.

447 BAŞVURU MERKEZİ

Vatandaşların e-Pasaport almak için 81 il ve 366 ilçe emniyet müdürlüğü bünyesinde halen hizmet veren toplam 447 başvuru merkezine; yurt dışında yaşayan vatandaşların ise bulundukları ülkedeki büyükelçiliklerin konsolosluk şubelerine veya başkonsolosluklara başvurabilecekleri dile getirildi. Başvurusu tamamlanan ve tanzim edilen e-Pasaportlar yurt içinde doğrudan başvuru sahiplerinin adreslerine gönderiliyor. Yurt dışında ise başvurunun yapıldığı büyükelçilik veya başkonsoloslukta imza karşılığında teslim ediliyor.

Editör: TE Bilişim