Sevgili okurlar,
Her gün çok farklı haberler ile irkiliyoruz, sarsılıyoruz!..
Çin’in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayıldığı söylenen Covid 19(Coronavirüsü) salgını hayatımızı etkilemeye, altüst etmeye devam ediyor.
Her gün yeni bir haber ile çok sevdiklerimizin bu illet salgın virüs(Covid 19) sebebi ile yatağa düştüğünü, kiminin evde, kiminin hastanelerde şifa aradığını öğreniyoruz..
İşte bunlardan biriydi eski Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran..İstanbul’da tedavi görüyordu ve 71 Yaşında maalesef bu illet  salgından kurtarılamadı ve önceki gün vefat etti.
Onun salgın hastalığa yakalandığını arkadaşımız sevgili yazar Fahri Tuna’nın paylaşımından öğrenmiştim..
Bu sefer vefatını sevgili gazeteci arkadaşımız Şaban Mergül’den öğrendim..Şaban Mergül’de bu illet salgının pençesine düşmüş ve tam 17 gün sonra şifa bulmuştu…
O zor, sıkıntılı günleri çok iyi biliyorum..
Belçika’da da bu illet hastalık nedeni ile karantinalı günler devam ediyor..Bir dizi yasak var..Ancak Türkiye’de olduğu gibi belli yaş gruplarına değil, genel bir kabul ile herkesi kapsayan yasaklar söz konusu..
Anlaşılan o ki, bu salgın hastalık, çeşitli şekilde bize bulaşıyor..Bunun önüne geçmek için çok dikkatli, çok hassas ve sınırlı bir yaşam içinde olmamız gerekiyor..
Maalesef sevgili Aziz Duran’ı hiç, ama hiç beklemediğimiz bir anda bu illet salgına kurban verdik!..
Sakarya bir yiğit evladını, bu salgın, bu yasaklı günlerde kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı, yaşıyor..
Şüphesiz Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Sakarya’da verdiği hizmetler ile anılacak ve yaşatılacaktır..Bu konuda onun yaptıkları, yapamadıkları, düşünceleri, hayata geçirdikleri ve Sakarya’ya, Sakaryalılara sunduğu hizmetler konuşulacak ve hatıraları bu manada yaşatılacaktır..
Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası sekreterliğinden itibaren kendisini tanırım.. Uzakta olmamız vesilesi ile sık, sık konuşmamıza rağmen, selamlarımız hep gidip geldi..
Her Adapazarı günlerimde sevgili merhum  gazeteci, eğitimci  büyüğümüz Abdullah Çelik ile onun Şemsiyeli Park’ın yanına kazandırdığı Atatürk Kültür Merkezi’nde buluşurduk..
Bana hep, “ Başkan Aziz Duran, bana bu masayı ayırdı.. Burada her gün gelip dinlenebilirsin” dediğini, bundan nasıl bir haz aldığını, unutamam..
Daha sonraki yıl gittiğimde Atatürk Kültür Merkezi(AKM) el değiştirmişti..
Hocam Abdullah Çelik ile telefonlaştık.. Yine AKM önünde buluştuk..Bu sefer bana; “Gel başka yere gideceğiz” diyerek, yandaki kahvehaneye gittik..
“Yusufcuğum, AKM satıldı..Yani el değiştirdi..Yeni sahipleri fiyatları yükseltti..Emekli arkadaşlar ile artık burada buluşuyoruz..Bizim o fiyatlarla çay içmemiz mümkün değil” diye üzüntülerini dile getirdi.
Başkan Aziz Duran’ın kendisine karşı gösterdiği sevgi vefaya dikkat çekmeyi ihmal etmezdi..
Evet, geldik gidiyoruz!..
Ne yediğimiz, ne içtiğimiz önemli değil..Önemli olan yaşadığımız çevreye, beldeye, köye ne tür hizmet verdiğimiz ve arkamızda ne bıraktığımızdır..
Ne mutlu arkasından güzel sözler, güzel eserler bırakanlara..
Bu manada sevgili merhum Aziz Duran, Sakarya için gecesini gündüzüne katanlardan biriydi..Onun kültür, sanat, spor ve diğer alanlarda yaptıklarını, elbette ona yakın olan gazeteci arkadaşlarımız yazacaklardır..
Ama bugünü yaşayan belediye başkanları, kaymakamlar, valiler, bu ölümlerden dersler çıkarmalıdırlar..
Hala hizmetleri ile Sakarya’ya yaptıkları ile gönüllerde yaşayan, yaşatılanların olması tesadüfi değildir..
Bu manada, özellikle devlet adına görevde olanların, “particilik bağnazlığından” sıyrılarak hizmet vermesi, bu manada tüm vatandaşları kucaklaması çok önemlidir..
Siyasiler gelir, gider..
Ama devletin valisi, devletin kaymakamı, devletin memuru, devletin hakimi, devletin savcısı, devlete ait kurum ve kuruluşlarda yönetici olanlar,  kendisini bir parti üyesi, bir parti militanı olarak görür,  bu yönde parti etiketlerine bakarak, hizmet görmeye önem verirlerse, bunu kabullenmek mümkün değildir..
Maalesef  Türkiye, “Cumhurbaşkanlığı Başkanlık Sistemi” ile farklı bir mecraya evirildi!.. Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşları yerinden oynatıldı!.. Farklı siyasi anlayışlarla, particilik her alanda kendini vıcık,vıcık gösteriyor!..Bu durum insanımızın çeşitli cephelere bölünmesine ve ayrışmasına da neden oluyor!..
18 Yıl sonra AK Parti cephesinden gelen açıklamalar, yüreklere su serpse de, AK Parti’ye olan güven içte ve dışta iyice sarsılmıştır..
AK Parti, iktidara gelirken, “hak, hukuk, emek, adalet, kalkınma, demokrasi ve Avrupa Birliği(AB) üyeliği ile gelir dağılımındaki paylaşımı” öne alarak, halkın güvenine mazhar olmuştu.
Aradan geçen zaman zarfında, söylediklerinin dışında bir siyasi yürüyüş gerçekleştiren AK Parti, siyasetten, ekonomiye, eğitimden, sağlığa, spordan, kültüre kadar birçok alanda yaptıkları ile “aldandık” diyerek, geri adım attı..
Temennimiz odur ki, siyasilerin bu 18 Yılın muhasebesini daha iyi yaparak, Türkiye’yi,  Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği,  “Muasır Medeniyetler Seviyesi”ne çıkarma idealinden alıkoyması sonucu, tekrar başa dönmesi önemli bir gelişmedir.
“İnşallah bu açıklamalar sözde kalmaz” diyeceğiz ama, siyasi iktidar hala bir mafya liderinin yaptığı,” tehdit ve şiddet açıklamalarına” bile cevap vermekten imtina ediyorsa, bu söylediklerini nasıl gerçekleştirecektir ki?
Bu siyasi iktidara artık ne içte, ne dışta güven kalmıştır!…
Millet olarak,” artık güven duyacağımız ve ardında eser bırakacak, güzel sözlerle anılacakların iktidarını” bekliyoruz..
Bu Millet, halka hizmet verenleri asla unutmaz..
Bu manada eski Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran’a, yüce Mevla’mdan gani, gani rahmetler, ailesi ve sevenlerine başsağlığı dileriz..Mekanı cennet olsun!
Sakarya, Sakaryalı hizmetlerini asla unutmayacaktır..
Ne mutlu, böyle ardında güzel sözler, eserler bırakanlara!
TEBRİK
Başta Başöğretmenimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün öğretmenlerimizin, “24 Kasım Öğretmenler  Gününü” en kalbi duygularım ile kutlarım..
Yusuf Cinal, 24 Kasım 2020 Brüksel