Son dönemlerde sağlıklı beslenmede yeni diyet modelleri ile ilgili pek çok çalışma yapılıyor.

Bunlarda birisi de günde 2 öğün beslenme. Bu beslenme sisteminde günde 2 ana öğün yapıp geri kalan zamanlarda çay, kahve, maden suyu gibi kalori içeriği olamayan sıvıların tüketilmesi öneriliyor.

Fareler ve kemirgenler üzerinde yapılan çalışmalarda 2 öğün beslenme ile 3 ve 6 öğün beslenme karşılaştırılmış. 2 öğün beslenen grupta daha hızlı kilo kaybı, insülin direnci, karaciğer yağlanması ve trigliserit yüksekliğinde daha hızlı bir düşüş gözlenmiş.

Yapılan çalışmalar 2 öğün beslenme ile vücutta üretilen serbest radikallerin üretiminin azalacağı ve vücuttaki stres düzeyinin daha az olacağı belirtilmiş. Bu diyeti çekici yapan etmenlerden birisi de bu aslında. Çünkü vücudumuzda serbest radikal seviyesi arttıkça kansere yakalanma ihtimalimiz de artıyor. Ayrıca 2 öğün beslenme ile uzun süreli açlık aralıkları oluşturmuş oluyoruz. Bu da vücudumuzda enerji üretimi arttırıyor.

2 öğün beslenme sistemi ile istediğiniz sonucu alabilmeniz için öğün içeriklerinin çok iyi planlanmış olması gerekiyor.

2 büyük öğün yapılacağı için bu öğünlerin protein ve sağlıklı yağ içeriğinin yüksek olması tokluk hissinizi arttıracaktır. İşlenmiş şekerli gıda tüketiminizin ise düşük olması gerekiyor. Ayrıca sirkadiyen ritim dediğimiz biyolojik saatimize göre öğün saatlerini planlamaya dikkat etmelisiniz.

Kahvaltı yapmayı sevmiyorsanız veya güne geç başlıyorsanız 12-13 gibi ilk öğününüzü; akşam ise 19-20:00 gibi son öğününüzü yapıp günü sonlandırabilirsiniz.

2 öğün beslenme obezite, insülin direnci gibi rahatsızlıklara alternatif bir tedavi yöntemi olarak gösteriliyor. Fakat başarılı olabilmesi için öğün içeriğinin doğru planlanması, gün içinde düzenli egzersiz ve yeterli su tüketimine dikkat etmek gerekiyor.

Herkes için uygun bir diyet yöntemi mi?

Hamile, emziren anneler, gelişme döneminde olan çocuklar, insülin kullanan diyabetliler, hipoglisemisi olan bireyler ve böbrek rahatsızlığı olan kişiler için uygun bir diyet seçeneği değil.  Ayrıca bağırsaklarınızla ilgili herhangi bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktoruna danışın.

Sağlıklı günler…