Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Alper Alp ve ekibi ile Sakarya Balık Tutkunları Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü Derneği üyeleri, Sapanca Gölü’nde yasak avlanmaya karşı denetim yaptı. Göl kıyısında sazlıkların içinde arama yapan ekipler, seyir halinde zaman zaman dürbünle uzak bölgeleri gözetleyerek çalışmalarını sürdürdüler.

Ekipler sazlıkların içinde suya bırakılan metrelerce uzunlukta kasnak tabir edilen ağları tespit ederek, tekneye çekti. Denetimler sonucunda 450 adet kasnak, 2 bin 500 metre parakete ve 10 bin metre ağ ele geçirildi.

İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, daha önce yapılan denetimlerde ise 7 bin metre balık ağı, 850 kasnak ve 250 metre parakete ele geçirildiğini ve yakalanan 10 kişiye bin 635’er lira para cezası uygulandığını bildirdiler.

Yetkililer, kasnak, parakete ve ağ ile avlanmanın yıl boyunca yasak olduğunu, olta avcılığının ise 15 Mart-15 Haziran döneminde yapılabildiğini kaydettiler.

Amatör Balıkçı Federasyonu Genel Sekreteri ve Sakarya Balık Tutkunları Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü Derneği Faruk Baştürk, denetime ilişkin yaptığı açıklamada, balık avı yasaklarıyla ilgili bilinç oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. İl Tarım Müdürlüğü’nün de yasak avı önlemek üzere Sapanca Gölü, Çaltıcak, Akgöl gibi yerlerde denetim yaptığını anlatan Baştürk, “Maalesef yapılan tüm uyarılara rağmen denetimlerde yine yasak avda kullanılan ekipmanlar ele geçiriliyor. Yakalananlara ise para cezası uygulanıyor. Bunların azalmasını, hatta hiç olmamasını arzu ediyoruz. Çünkü sürdürülebilir balıkçılık işi için şart. Olmazsa olmazlarından biri… Şok baskınlar devam ettiği sürece bu sayı tamamen sıfıra inmese bile en aza inecektir diye düşünüyorum. Ayrıca cezaların caydırıcı olması için en az 3 kat artırılması gerekir” dedi.

İç göllerdeki balık avcılığının ticari olmadığını, ancak kiralama yöntemiyle bu amaçla yapılabildiğini vurgulayan Baştürk, “Amatör balıkçıların da burada haftanın belli günlerinde avlanmasına müsaade ediliyor. Bunların da çok iyi denetlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Elektrik şokuyla avlanma konusun da değinen Baştürk, şöyle devam etti:

“Maalesef o çok ağır bir uygulama. Takibi de çok zor. Çeşitli ölüm olaylarına da vesile oldu. Mesela İç Anadolu bölgemizde bunu uygulayan kişilerden ölenler oldu. Kesinlikle yavru balıklara da çok büyük zararı var. Bunun önüne geçmek için kanun önünde cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum.”

Editör: TE Bilişim