Akyazı Kaymakamı Yakup Güney, Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, SGK İl Müdürü Erhan Çavuş ve İŞKUR yetkililerinin de eşlik ettiği ziyarette Müdür Kerem Yenal tarafından karşılanan Vali Ahmet Hamdi Nayir, idari binaya geçerek fabrikanın üretimi, istihdamı, ihracatı ve üretim faaliyetleri hakkında bir brifing aldı.

“3 Bin Kişiden Bin 700’ü Kadınlardan Oluşuyor”

Yazaki’nin temellerinin 1929’da Japonya’nın ilk kablo donanımını imal etmesiyle atıldığını belirten Fabrika Müdürü Kerem Yenal, Akyazı Fabrikasının 1995 yılında kurulduğunu, dünyaca ünlü otomotiv firmalarının kablo donanımı, malzeme ile parçalarının imalatçısı ve tedarikçisi olduklarını, otomotiv sektöründe 44 ülkede 462 üretim ve satış merkezleri bulunduğunu, Akyazı’da 50 bin m² alandaki fabrikada çalışan 3 bin kişiden bin 700’ünün kadınlardan oluştuğunu, üç vardiyada çalışan annelerin çocukları için güvenle bırakabilecekleri bir de kreşin bulunduğu ve İl genelinde birçok ilçeye servis imkânı olduğunu ifade ederek, son iki ay içerisinde yaklaşık 350 kişiye daha istihdam olanağı sağladıklarını söyledi.

Fabrika üretim tesislerinde incelemelerde bulunarak çalışanlarla bir süre sohbet eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, fabrikada bulunan Kreşe de uğrayarak çocuklarla yakından ilgilendi.

“Bu Ziyaretler İle Moral Buluyoruz”

13 aylık görev süresi içerisinde her hafta Cuma günleri sanayi kuruluşu ya da firmaların üretim tesislerini ziyaret etmeyi kendilerine ilke edindiklerini belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bazen bir fabrikaya, bazen bir çiftliğe bazen de süs bitkiciliği alanında üretim yapan firmalarımıza uğruyoruz, üretim, istihdam ve katma değer üzerine görüş alışverişinde bulunuyoruz. Hem onların bizim için ne kadar önemli olduklarını söylüyoruz hem de güzel şeylerin olduğunu yerinde görünce bizler de moral buluyoruz.

“Üretmeden Tüketilirse Sistem Tıkanır”

Dünya tüketici bir toplum olmaya doğru yöneliyor, üretime önem vermeden her şeyi tüketmeye başladık. Önceden yıllarca kullandığımız bir ürünü şimdi günlük tüketiyoruz. Ayasofya gibi Sultanahmet gibi binlerce yıl ayakta kalacak yapıları da yapmıyoruz, uzun vadede düşündüklerimizi bile belirli bir zaman sonra yıkmayı planlıyoruz. Bu kadar tüketici bir toplumun elbette ki çok fazla üreticilere de ihtiyacı vardır. Eğer toplum olarak üretim kapasitesini geliştirmeden tüketim alışkanlıklarınızı artırıyorsanız, bu sistem muhakkak bir gün bir yerde tıkanacaktır.

“İyi ki Varsınız Demek İstedik”

İster yerli sermaye olsun, ister yabancı sermaye olsun, mutlaka ülkemizin her alanda olduğu gibi tarım, sanayi, hizmet sektörlerinde de üretici kişilere ihtiyacı var. İlin yöneticileri olarak bizler de bu kadar kişiye ekmek kapısı açan sizlere, ‘İyi ki varsınız’ demek için buradayız. 25 yıllık bir geçmişe sahip fabrikada 15 yıldır çalıştığını söyleyen işçilerle tanıştık. Kurumsal hafızanın oluşmasına, kurum aidiyetinin oluşmasına vesile olması bakımından bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İki kuşağın burada çalışmaya başladığını düşünürsek, bu durum başarıda ve verimlilikte önemli bir unsurdur. Üretim sahasında çalışan arkadaşlarımıza böyle büyük bir aile olarak kurum aidiyetini sağlamak için neler yaptıklarını sorduğumuzda düğün, dernek, cenaze gibi günlere hep birlikte gittiklerini söylediler. Bu gibi birlikteliklerin yanı sıra, insanların çocuklarını düşünmeden burada rahatça çalışabilmelerine olanak sağlayan Kreş hizmetinin güzel bir unsur olduğunu söyleyebiliriz.

“İşbirliği ile Daha Güzel Hizmetler Yapılır”

Başarıların elde edilmesini tek taraflı düşünmek elbette olmaz. Merkezi yönetimler olarak ilçede Kaymakamımızı, yerel yönetim anlamında Belediye Başkanımızı, varsa meslek eğitimi veren üniversitelerimizi, olabildiğince sosyal faaliyetler içerisinde bulunan sivil toplum kuruluşlarımızı, derneklerimizi, odalarımızı da işin içine çekerek daha güzelini başarmak için gayret gösterilmesi, o yerlere kıymet katan, zenginliğini artıran hususlardandır.

“Herkese Teşekkür Etti”

Buradaki çalışmaları çok yakinen takip edip, hem yatırımcıların hem de devletin menfaatlerini düşünerek iki tarafın da otoritesini muhafaza etmek için büyük gayret sarf eden İŞKUR İl Müdürümüze ve SGK İl Müdürümüze teşekkür etmek istiyorum. Devletimizin, hükumetimizin açıklamış olduğu İstihdam Seferberliğinde en önemli katkıyı verdiğiniz için sizleri de kutluyoruz. Mutlaka sizler de verdiğiniz desteğin karşılığını alıyorsunuzdur. Ancak iki taraflı desteği bir arada düşündüğümüzde, huzuru ve verimliliği birlikte sağlamış olmanın hazzını yaşarız” diye konuştu.

“İŞKUR’un İşbaşı Eğitim Programları Çok Önemli”

Yazaki Fabrikasının istihdamın korunması ve artırılması için İŞKUR’un İşbaşı Eğitim Programlarıyla firmalara sunduğu ücret desteğinden yararlanmasının önemine değinen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Kadın istihdamını artırmak ve kadınların işgücü piyasasına girmelerini kolaylaştırmak amacıyla İŞKUR’un çok yararlı uygulamaları var. Bu uygulamaların en önemlilerinden birisi de, 2-5 yaş arası çocuğu olan işbaşı eğitim programı katılımcısı kadınlara 400 TL kreş parası ödenmesi ve 0-15 yaş arası çocuğu olan kadınların işbaşı eğitim programından yararlandıkları sürede günlük 80 TL kursiyer ödemesi almasıdır. Söz konusu bu desteklerden yararlanan firmalarımızdan Yazaki Fabrikasının istihdam artışının, İŞKUR destekleriyle daha yukarılara çıkmasını temenni ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim