Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, tüm okulların güvenli yapılara kavuşturulması için çalışmaların sürdüğünü, bu kapsamda güçlendirme çalışması yapılacak ve yenilenecek üç okulun, geçici bir süre için başka okullarda misafir edileceğini söyledi.

Ziya Cevherli’nin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirilmesinin ardından Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanan Coşkun Bakırtaş, gazetemizi ziyaret etti. Bakırtaş, ziyaret sırasında eğitim süreci ve yapılması planlanan okul projeleri hakkındaki soruları yanıtladı.

Son 3 yıldır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde İnşaat-Emlak biriminden sorumlu olduğunu ve problemleri iyi bildiğini anlatan Bakırtaş, “Onunla ilgili stratejik planlarımız var. Basamaklandırdığımız bir gelişme süreci olacak. Hızlı bir şekilde bir çalışmanın içine gireceğiz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk İlkokulu arazisine karşılık eski İmam Hatip Lisesi ve askeri lojmanların bulunduğu araziye yapacağı iki okulun ihale aşamasında olduğunu ifade eden Bakırtaş, “Bu okullardan biri yine İmam Hatip Lisesi, diğeri ise Atatürk İlkokulu olacak” diye konuştu.

HASARLI OKULLAR

Sakarya Valiliği tarafından deprem hasarlı okul sayısının en son 9 olarak belirlendiğini gerçek verinin de bu olduğunu açıklayan Bakırtaş, “Okul diyoruz ama 9’u da okul değil onların. Spor salonu, atölye gibi 9 eğitim yapısıdır. 9 eğitim yapısının 3’ü zaten kullanılmıyor. 6’sı için de güçlendirilme ihaleleri şuan bir kısmı yapıldı bir kısmı yapılıyor. Bu yıl itibari ile 21 okulla ilgili herhangi bir problem kalmayacak’’ dedi.

Şu anda yatırım programında yer alan 6 okuldan bir anaokulunun bitmek üzere olduğunu, bir okulun çatı seviyesine geldiğini, bir diğer okulun da zemininin bitmek üzere olduğunu anlatan Bakırtaş, “Bunun dışında 3 okulumuz da haleye hazır, inşaata başlanacak. Tuzla Mahallesi’nde Kurtuluş İlkokulu alternatif olarak düşünülebilecek bir okul olarak ihaleye hazır. Dolayısıyla 2020 içinde ihaleler açıldığında eğitim tesisi anlamında büyük bir problem çözülecek’’ ifadelerini kullandı.

TAŞIŞANACAK OKULLAR
Güçlendirme çalışması yapan okullar içerisinde eğitime devam edenlerin de var olduğunu ifade eden Bakırtaş, şöyle devam etti:

“Adapazarı ilçesinde 21 Haziran ihalesi yapıldı mesela, Kasım gibi sonlanacak güçlendirme çalışmaları, Kısa bir süreliğine Yenigün ortaokulunda ağırlayacağız oradaki öğrencileri. Kurtuluş İlkokulumuz ile Mehmet Nuri İlkokulumuzu yapıyoruz şu anda.  Kurtuluş İlkokulunu Sakarya İlkokuluna alacağız, Ortaokulunu da Fatih Ortaokuluna alacağız. Mehmet Nuri’yi de Mustafa Kemal Atatürk İlkokuluna alacağız. Bunların çalışmaları sonlandı. Bunlar Yatırım programında mevcut. İhalelerin açılması bekleniyor.”

KALABALIK SINIFLAR

Bu yıl tekli eğitime geçilmesinin fiziki yetersizliği artırıp artırmayacağına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Bakırtaş, ilçe genelinde olmasa da merkezde bir yoğunluğun yaşandığını vurgulayarak, 40-42’ye ulaşan sınıfların olabileceğini söyledi. Henüz mevcudu 50’ye ulaşan sınıf olmadığını ifade eden Bakırtaş, “Bunu bir mağduriyet olarak algılamamak lazım, bir zorunluluk; daha iyiye ulaşmak için bir geçiş diyebiliriz’’ diye konuştu.

Adapazarı ilçesinin yapılaşma anlamında da en yoğun noktalarından birisi olduğuna işaret eden Bakırtaş şunları kaydetti:
“Adapazarı en eski yerleşim yeri, yapılaşma da tamamlanmış. Eğitim arsası üretme konusunda çok zorluk çekiyoruz yani yapılaşma tamamlandığı için arsa bulamıyoruz. Mecburen arsayı yeni imara açılan noktalarda düzenleme ortaklık payından karşılayarak elde etmek durumundayız. Elde ettiğimiz arsaları da yatırım planına dönüştürmek için Bakanlıkla bir çalışma yapmak durumundayız.’’

 Bakırtaş, Okul Aile Birlikleri’nce velilerden istenilen para yardımıyla ilgili olarak da, “Okul Aile Birlikleri ani harcamalar gerektiren işler için bu tür yardım talebinde bulunuyor. Ancak zoraki bir şey olmaması gerekir” ifadelerini kullandı.

Şeyma Esen 

Editör: TE Bilişim