Ramazanın özünde yer alan birlik, beraberlik ve kaynaşma kültürümüzün bir gereği olarak her yıl yapılan iftar bu yıl yaklaşık 2500 kişinin katılımı ile gerçekleşti. İl protokolü, bürokrasisi, basın, sivil toplum ve özel sektör temsilcileri, gaziler ve şehit ve gazi yakınları, misafirler, şirket çalışanları ve ailelerinin yer aldığı iftarda, TÜVASAŞ Genel Müdürü Prof.Dr.İlhan KOCAARSLAN, aşağıdaki konuşma ile şirketin durumu ve vizyonunu davetlilerle paylaştı.

 “Tanışma, kaynaşma, birlik ve beraberliğimizi güçlendirme amaçlarıyla geleneksel hale getirdiğimiz iftarımıza hoş geldiniz. Şahsım ve çalışma arkadaşlarım adına, sizleri gönülden selamlıyor, saygılarımızı sunuyorum.

Ramazan; Rahmet, Mağfiret ve Kurtuluş ayıdır.  Dualarım bu ayı ruhumuzda ve bedenimizde hissederek yaşamamız içindir. Dualarımız, Ülkemizin bekası ve her türlü musibetten kurtuluşu içindir.

Geçtiğimiz yıl iftar programında mesai arkadaşlarıma; “bundan sonra çok daha verimli ve üretken olmak zorunda olduğumuzu, çünkü önümüzdeki dönem için mevcut işlerimize ilave olarak birçok yeni projeler aldığımızı belirtmiştim. Aradan tam bir yıl geçti ve bugün;

2018’de tüm çalışanlarımızın; el ele gönül gönüle vererek, büyük bir performans ortaya koyduğumuzu, rekorlar kırdığımızı ve şirket tarihimizin en yüksek satış cirosuna ulaştığımızı, büyük bir mutlulukla sizlerle paylaşmak istiyorum.

Huzurlarınızda bu başarılarından dolayı mesai arkadaşlarıma

teşekkür ediyor, tebriklerimi sunuyor, sizlerden onlara güçlü alkış rica ediyorum.

Son üç yılda gerçekleşen satış cirolarımız; 2016 yılında 290 milyon tl. iken, 2018 yılında ise 488 milyon tl.’ye ulaşarak son iki yılda cirosunu yaklaşık ikiye katlamıştır.  2019 yılındaki faaliyetlerimizle elde edeceğimiz satış gelirimiz ise, yarım milyar tl. sınırını aşacaktır.

Şirketimizin önceki dönemlerle karşılaştırmalı üretim sonuçları da büyük artış göstermiştir.          

Dizel tren Seti üretimlerimiz; 2016 yılında 5 set, yapılırken 2018 yılında ise 14 set olarak gerçekleşmiştir. 

Yine Bakım-Onarımı yapılan araç sayısı da sırası ile;  2016 yılında 294 araçtan, 2018 yılında ise 346 araç olarak artan bir sayıda gerçekleşmiştir.

Araçların parkta bekleme süresi 36 aydan 4 aya,

Araçların arızalarına müdahale süresi ise 30 günden 1 güne indirilmiştir.

Şirketimiz, Türkiye'de ilk 500 sanayi kuruluşu sıralamasında 424. Kamuda 9. ve Demiryolu sektöründe ise 1. olmuştur.

Gösterdiğimiz sistematik düzenleme ve performans, 2019 yılına da kılavuzluk ederek, üretim ve ciromuzdaki artışın devam edeceğini şimdiden görmekteyiz.

TÜVASAŞ olarak, 2019 yılı öncelikli hedefimiz, yerli ve milli Elektrikli Tren Setlerini üretmek ve raylara indirmektir.

Alüminyum Gövdeli olarak üretilecek olan bu araçların tasarım çalışmaları ve parçalarının temin süreçleri tamamlanmıştır. Setlerin üretileceği  “Alüminyum Gövde Üretim Tesisi” inşaatı ve üretimde kullanılacak Robotik Sistemlerinin kurulumu tamamlanmış, araç imalat süreci devam etmektedir. 100 araçlık siparişin ilk partisi olan beş araçlık prototip dizi, 2019 yılı sonunda raylara indirilerek, milletimize armağan edilecektir.

Tamamen yerli ve milli nitelikte kurulan yeni tesisimizde, aynı zamanda Hızlı ve Yüksek Hızlı Trenlerin, Metro ve Hafif Raylı Sistem araçlarının gövdeleri de üretilebilecektir. Dolayısıyla tesisimiz bölgemizde, demiryolu araçlarının gövde üretim üssü haline gelecektir.

TÜVASAŞ, 160 km/h hızlı Tren Setlerin tasarımını 18 ay gibi kısa bir sürede yaparken, aynı anda elde ettiğimiz tasarım tecrübesi ile ülkemizin ihtiyaçlarına binaen durumdan vazife çıkartarak başlattığı 225 km/h hızlı Tren Setlerin tasarımını 2020 yılının başında tamamlayacak ve 2020 yılı sonunda da üretimini tamamlayacaktır.

TÜVASAŞ çalışanları, bütün bunları büyük bir özveri ile başarmaktadır ve başaracaktır. Huzurlarınızda arkadaşlarımı kutluyor, güçlü bir alkış rica ediyorum.

Bildiğiniz gibi bizim TÜVASAŞ olarak vizyonumuz;

“Uluslararası standartlarda yerli tasarım ve üretim yapan, raylı taşıt sektörüne yön veren bir marka olmak” tır.

Demiryolu sektörü ülkemizin beka meselelerinden biridir. Çünkü demiryolu sektöründe ülkemiz gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşamamıştır. Bundan dolayı bu sektörden ülkemiz beklenen faydayı sağlayamamaktadır.

Bunun sebebi ise özellikle demiryolu araçları tasarımı ve üretimi konusunda dışa bağımlı olmamızdır.

Bu sektörde eğer ülkemizin kazanmasını istiyor isek araçlarımızı kendimiz tasarlamak ve üretmek zorundayız. Ancak o zaman demiryolu; “refah ve ümran tevlit eder” Demiryolu araçlarını kendisi üretmeyen bir ülkeye bu sektör fayda sağlamaz.

Demiryolu araçları sektöründe vizyonumuz doğrultusunda, ülke olarak dünya piyasasında bir marka oluşturmak istiyoruz. 

Bunu da TÜVASAŞ ile gerçekleştirmek istiyoruz.

Fakat;

Bunu “bağlı kuruluş olan” TÜVASAŞ ile,

•         Bakım onarım işleri ile boğulmuş bir TÜVASAŞ ile,

•         KİK yasası, devlet personel yasası gibi bir çok zorluklarla uğraşan TÜVASAŞ ile,

gerçekleştirmek ne yazık ki mümkün değildir.

Bütün bunlardan TÜVASAŞ’ı kurtarmamız gerekiyor.

Çok değerli mesai arkadaşlarım sonuç olarak TÜVASAŞ’ın kaderini hep birlikte gayretlerimizle bizler belirleyeceğiz.

Eğer bu sektörde varlığımızı sürdürmek istiyorsak kurumumuzu sahiplenmek ve daha çok çalışmak mecburiyetindeyiz.

Tekrar İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayının; milletimize ve İslam Âlemine hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, TÜVASAŞ ailesi adına, iftarımıza teşriflerinizden dolayı hepinize teşekkür eder,  sağlıklı ve huzurlu bir halde ramazan bayramına ulaşmanızı diler, saygılar sunarım.”

Editör: TE Bilişim