Şehir içi ulaşımda çalışan minibüs ve taksi dolmuşlarda karşılaşılan en büyük sorun, koltuk sayılarının artırılması ya da sıkıştırılması olarak göze çarpıyor. Koltukları sıkıştırılmış araçlarda özellikle yetişkinler ve ellerinde çanta ya da poşet olanlar büyük sorun yaşıyor, koltuğa oturamıyor. Yolcular kendi aralarında ‘Anaokulu Servisi’ ya da daha zayıf yapılarından dolayı ‘Japon arabası’ yakıştırması yaparak, tepkilerini mizahla dile getirmeye çalışıyor.

11 KİŞİLİK TAKSİ DOLMUŞ

Taksi dolmuşlarda ise artırılan koltuk sayısı ile araçlar 11 kişiye kadar yolcu alıyor. Zaman zaman geçmişi hatırlayan şoförler arka koltuğu dörtlemekte sakınca görmüyor. Sadece trafik kontrolleri yapıldığı günlerde, kontrol noktasına kadar araca fazla yolcu alınmıyor.

Yolcuların cinsiyetine göre 10 dakikalık yolculuk sırasında birkaç kez koltuk değişmek zorunda da kalan yolcular, kavga etmektense başını sallayıp, ‘le havle’ çektikten sonra söyleneni yapıyor. Durak harici yolcu alıp, indirmeme kuralına uyan dolmuş ise yok gibi. Bazı araçların sürücüsü durak harici yolcu aldığı halde, durak dışında indirmediği, önemli bir kısmının ise durak harici alıp-indirme gibi bir sorununun olmadığı gözleniyor. Yolcular bu durumdan, sokağının başında inmek gibi bir konfora sahip olmak açısından pek şikayet etmiyor.

KLİMA YERİNE ŞOFÖRÜN CAMI

Araçlarda yaz kış klima sorunu yaşanıyor. Sürücü klimayı açmak yerine yanındaki camı ya da yolcuların bindiği kapıyı yarı aralık bırakarak kullanmayı tercih ediyor. Araçların birçoğunda ise klima zaten bulunmuyor. Yaz sıcaklarının bunalttığı bu günlerde zaman zaman klima tartışmaları yaşansa da, olmayan klimalar çalıştırılamadığı için yolculara katlanmak düşüyor.

BELEDİYE OTOBÜSÜ LÜKS OLDU

Şehir içi ulaşımın en sorunsuz ayağını belediye otobüsleri oluşturuyor. Isıtma ve soğutma açısından son derece modern olan ve koltukları toplumun her kesiminin (engelliler dahil) kullanabileceği nitelikteki belediye otobüslerini kullanma fırsatı bulanlar kendilerini şanslı hissediyor. Ancak otobüslerin sayısı ve sefer saatleri diğer araçlar kadar sıkı olmadığı için, Sakaryalıların çok büyük bir bölümü bu lüksten yararlanamıyor.

Toplu ulaşımı kullanan ve her gün bu çileyi çekenlerden görüşlerini sorduklarımız, bu durumun düzeleceğine olan inançları zayıf olsa da, belediyenin ve trafik görevlilerinin denetimlerini artırmasını istiyor.

Editör: TE Bilişim