Kırkpınarlılar’ın istasyon yerine karşı çıktığı teleferik projesinin yapımını üstlenen Burse Teleferik’in yetkilisi Özgümmüş, “Projenin yeri 1 metre bile oynasa ihale iptal oluyor, yenisine de biz katılamıyoruz” dedi.

Projeye halkın rızası olmadan başlamak istemediklerini ifade eden Özgümmüş, “Yaptığımız harcamalar var. İhale yapılabilmesi için önce belirli harcamaları bize ödenmesi lazım. Sağlıklı bir ihale yapılması için bu harcamaların bize ödenmesi lazım” diye konuştu.

Teleferik istasyonuna karşı çıkan Kırkpınarlılar nedeniyle işe başlayamayan firma, CHP il başkanlığını ziyaret ederek yapılacak teleferik projesinde ağaçların kesilmeyeceğini çevrenin korunacağını belirtti. Halkın karşı çıkması nedeniyle projenin 8 aydır başlanamadığını söyleyen firma yetkilisi CHP’den yardım istedi.

Sapanca Belediyesi tarafından turizme katkı sağlamak amacıyla geçtiğimiz yıl ihale edilen “Teleferik Projesi” Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesi’nden başlayacak proje, bin 500 metrelik mesafenin ardından Mahmudiye İncebel mevkiinde sona erecek. 25 yıl geçerli yap-işlet-devret modeliyle Bursa Teleferik A.Ş tarafından inşa edilecek proje yaklaşık 80 milyon liraya mal olacak.

Siyasi partilerden Sadece CHP il başkanlığını ziyaret eden Bursa teleferik firması sorumlusu Burhan Özgümmüş gazetemize şunları söyledi:

Sadece buradaki ziyaret amacımız teleferik projesinde yanlış algılanan kısımları düzeltmek, daha bilgilendirmek. Çünkü Bilgi kirliliği var. Elimden geldiği kadar onu anlatmaya çalıştım. Ziyaretimizin amacı buydu. Halk ile iki kere belediye başkanı başkanlığında toplantı yaptık. Onlara da projeyi anlatmaya çalıştık ama başarılı olamadık. Dolayısıyla da bu aşamaya geldik.”

“Zorlayarak başlamak istemiyoruz”

“Başlama tarihi gergin ortamın düşürülmesini bekliyoruz. Aslında şu an da Başlamamıza engel hukuki ve kanuni açıdan hiçbir noksanımız yok. Ancak böyle zorlayarak başlamak istemiyoruz. Halkın rızası olmadan başlamak istemiyoruz. Şirket olarak bütün amacımız bu. Şirketimiz anlamında hiçbir geçerliliği yok.  Çünkü 1 metre bile yerini oynatsak ihale iptal oluyor. İkinci bir ihaleye girme şansımız olmaz. Çünkü bizim bir hayli ödemelerimiz var. Yaptığımız harcamalar var. İhale yapılabilmesi için önce belirli harcamaları bize ödenmesi lazım. Sağlıklı bir ihale yapılması için. Zaten öyle bir ihale iptali veya öyle bir şey söz konusu olsa da şirket adına karar veremem ama Sapanca’da tekrar ihaleye girme niyetimiz yok. Çünkü biz ihaleyi bu şartlarda aldık. Anca bu şartlarda yapabiliriz. Yer değişikliğinde tamamen şu ana kadar yapılan çalışmaların hepsinin dışında.”

“Başlarsak halkla karşı karşıya geleceğiz”

Şimdi biz bir yatırımcı firmayız. İhale şartnamesi inceleriz. Şirketimiz için uygunsa gireriz, değilse girmeyiz. Buradaki şartlar şirketimize uygundu ve ihale aşamasındaki bütün izinleri belediye almak zorundaydı ve belediye bizim karşımıza izinleri alarak çıktığı için biz ihaleye katıldık. Bizi ilgilendiren kısmı o. Ama dolaylı olarak ticari olarak düşündüğümüz kısım buraya kadar. Ama insani olaraktan burada 25 sene işletme yapacağımız içinde biz halkında rızasını almak için 8 aydır geciktiriyoruz. 8 ay öncede başlayabilirdik. Biz mahkeme aşamalarını bekledik, görüşmelerimizi yaptık ama maalesef şu an da yine de başlayabilecek bir ortamda değiliz. Başlarsak halkla karşı karşıya geleceğiz. Bununda çözümünü arıyoruz. Zaten ziyaret amacımız da buydu.”

CHP İl Başkanı Erdoğan Isır ise şunları söyledi:

“Biz Sapanca’da teleferiğe karşı değiliz, bizim firmayla hiçbir ilişkimiz yok. Oradaki yurttaşlarımızın ve vatandaşlarımızın dertlerini anlatmaya çalışıyoruz, onların sesi olmaya çalışıyoruz. Bir iş adamı, bir sanayici bir yerde ihale olduğu zaman girer ve bu ihaleyi kazanıyorsa da yapmaya çalışır. Bu ülkenin bu şehrin hem sanayiciye hem iş adamına ihtiyacı var. Firmaya ihtiyacı vardır. Burada bir sıkıntı yok. En doğal hakkıdır. Firmanın oradaki ihaleye girmesi burada esas sorun Sapanca Belediyesi’dir. Sapanca Belediyesi halkını dinlemeden bir ihale açmıştır, halkına sormadan bir ihale açmıştır, halkına sormadan bir yer temini göstermiştir. Bunu Sapanca belediyesinin çözmesi gerekiyor. Oradaki vatandaşlarımızın sıkıntılarını, dertlerini birilerinin dinlemesi gerekiyor.”

“Sapanca Belediyesi Sessiz”

“Fakat Sapanca Belediyesi maalesef bu olayda payı olması, hissesi olması, ödemelerin de yapılmasına rağmen hiçbir şekilde sanki olayın muhatabı değilmiş gibi sadece beklemekle geçiriyor. Sapanca Belediyesi’nin hem şirketle görüşmesi hem de yurttaşlarla görüşmesi orada düzgün bir karar almasını istiyoruz. Vatandaşın ve yurttaşların sesine kulak vermesini istiyoruz. Çünkü eğer bir yerde bir istimlak yapacaksanız ve bir yerde ufacık bir bidon koyacak dahi olsanız oradaki mahalle sakinlerine sorarsınız. Oradaki mahalle sakini isterse koyarsınız istemezse koyamazsınız. Belediyenin amacı ilk önce vatandaşının arzu ve isteklerini yerine getirmek,  onların yaşam şartları kalitesini arttırmaktır.”

“Vatandaşın sesini dinlemek gerekiyor”

“Biz bugüne kadar ne şirketle alakalı konuşmamız oldu. Ne teleferik firmasıyla ilgili bir çabamız oldu, ne de teleferik istemiyoruz diye bir çabamız oldu. Biz böyle bir söylemde bulunmadık. Sadece teleferiğin şart olduğunu söylüyoruz. Firmanın A veya B olması bizi çok bağlamıyor. Fakat Firmanın bu kadar ince düşüneceğini hiç düşünmemiştim gerçekten çok nazik, kibar. Firma iyi niyetli olduğunu anlıyorum. Fakat sorunu çözmek firmanın iyi niyetli olmasıyla bitmiyor.  Vatandaşın sesini dinlemek gerekiyor. Onların talepleri doğrultusunda bir şey yapmak gerekiyor. İnşallah en yakın zamanda bu sorunu oradaki belediye çözer. Sorunda firmanın değil belediyenindir çünkü ihaleyi açan belediyedir.”

Editör: TE Bilişim