Adapazarı Belediye Meclisi CHP’li Üyesi Haluk Akbay, eski Ankara yolu üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 82 yıl önce yapılan Sakarya Köprüsü’nün onarılarak tarih turizmine kazandırılması istedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 82 yıl önce yapılan tarihi Sakarya Köprüsü, çirkin görünüşüyle tepki topluyor. Bakımsızlığı ve hatta üstündeki yarıklar dolayısıyla güvensizliğiyle dikkat çeken köprü; Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı Belediyesi’nin logolarında yer alıyor ve Sakaryaspor’un da önceki logosunu süslüyordu.

EN SON 18 YIL ÖNCE

Şimdiki haliyle şehrin sembolü olmaktan gittikçe uzaklaşan köprü için Adapazarı Belediye Meclisi CHP’li Üyesi Haluk Akbay’dan çağrı geldi. Akbay, 2001 yılında Karayolları 1. Bölge Müdürlüğünün gerçekleştirdiği çalışmadan beri onarılmayan Sakarya Köprüsü için onarım çağrısında bulundu. Köprünün tarih turizmine kazandırılması gerektiğini kaydeden Akbay, şöyle konuştu:

ATATÜRK’ÜN TALİMATI

“1934 Temmuz’unda karayoluyla Bolu üzerinden Adapazarı’na gelen ulu önder Atatürk, şimdi Kumköy yakınlarında bulunan ahşap Tavuklar Köprüsü’nden geçerken köprünün yetersizliğini görüp sağlam ve güvenli beton köprünün inşası emrini vermiştir. Sakarya Köprüsü, Atatürk’ün bu talimatı üzerine Başvekil İsmet İnönü döneminde Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya tarafından 1936 ve 1937 yılları arasında inşa edilmiştir.”

FONKSİYONEL VE ESTETİK

“Atatürk dönemi köprü mimarisinin en özgün örneklerinden birisi olan Sakarya Köprüsü, sağlamlığı ve fonksiyonelliği kadar, estetik görünümüyle de takdir toplamıştır. 1963 yılına kadar İstanbul’dan Ankara’ya giden her yolcunun üzerinden geçtiği ve hayranlığını belirttiği köprü, sanat çevrelerince de övgüye değer bulunmuştur.”

AMBLEMLERE KONU OLDU

“Sakarya Köprüsü; Sakarya Valiliğinin, Sakarya Büyükşehir Belediyesinin ve Adapazarı Belediyesinin amblemlerine de konu olmuştur. Tarihe sahip çıkılsın. Ata yadigârı köprü bakımsız kalmıştır. 82 yılık tarihi köprü, gerekli bakım ve onarım yapılarak köprü tekrar sağlamlaştırılarak tarih turizmine kazandırılmalıdır.”

BÜYÜKŞEHİR’E İNANIYORUM

“Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın, bu konu üzerine hassasiyetle giderek diğer tarihi yerleri de düzenleyerek Sakarya’nın tarihine sahip çıkacağına inanıyorum. Haydi Sakarya, tarihine sahip çık, turizme destek ol.” Nurettin ERYILMAZ

Editör: TE Bilişim