3 liradan aşağısı kurtarmaz

Sakarya'nın en çok süt üretilen, bölgesi olan Kaynarca'nın Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar, önümüzdeki günlerde açıklanacak çiğ süt fiyatının 3 liranın altında kalması durumunda bundan ülke hayvancılığı ve halkının olumsuz etkileneceğini belirterek, "3 liradan aşağı fiyat üreticiyi kurtarmaz, hem üretici hem de tüketici zarar görür. Süt fiyatları 15 ay için belirleniyor başta yem olmak üzere temel girdilerde büyük artış yaşandı. Süt fiyatının 3 liranın altında kalması sektörün sıkıntı yaşamasına sebebiyet verir. Bu sebepten ötürü süt fiyatlarının3 lira olmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

MALİYET ARTIŞLARI YÜZDE YÜZÜ BULDU

Sakarya günlük süt üretimi ortalamasının 300 ile 350 ton arasında olduğunu ifade eden Başkan İbrahim Çakar, "15 Kasım 2019 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında dönemi için açıklanan süt fiyatının 2.3 lira olduğunu hatırlatarak, "2019 yılında silajın tonu 130 lira iken bu yıl 250 liraya; kilosu 90 kuruş olan kuru yonca 1.35 liraya, 60 lira olan kesif yem çuval fiyatı 110 liraya yükseldi. Bunların yanısıra ilaç giderlerinde yüzde 70 artış yaşandı. Bu gerçekler ışığında 3 liranın altında verilecek süt fiyatı hayvancılığın sürdürülemez hale gelmesi anlamına gelecektir" dedi.

Pandemi döneminde tarım ve hayvancılığın hayati önem taşıdığının, bağımsızlığımızın teminatı olduğu ortaya çıkmıştır. 15 Ay için açıklanacak süt fiyatının süte sübvanse verme yoluyla dengelenmesi üreticimize de tüketicimize de nefes aldıracaktır. / Sedat Balta

Editör: TE Bilişim