SASTOP 219 .Genel Toplantısında  SASTOP (Sakarya Sivil Toplum Platformu) Sastop eş  Başkanı  ve Toplantı Yönetmeni  Av. Önder Döker’in açılışını yaptığı toplantıda: 
Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı, Sakarya Muhtarlar Derneği başkanı Erdal Erdem’e Pandemi kısıtlamaları süresinde Halkı her konuda  bilgilendirdiği için teşekkür ettiler. 

       Kent Konseyi Başkanı  Sinan Çileli Konseyin  Pandemi süresindeki Çalışmalarını açıkladı.  Sakarya ile ilgili Hedeflerini ve öncelikli sorunlar olarak  belirledikleri konularda Komisyon teşkiline başladıklarını işinde ehil kişileri de davet  ederek görüşlerini alacaklarını . açıkladı.

     Trafik Komisyonu Başkanı, Sivaslılar Derneği Başkanı  Aytaç  Güner ve Oktay Ertem’in şehir dışında olduğu toplantıda  Fikret Kökalp, Şefik Akar, Muzaffer Başer, Önder Döker
 Şehrin Trafiğinin çözümlenmesi için 1 sene önce  hazırladıkları rapordan kısa örnekler verdi. Otopark ihtiyacı, Kavşaklardaki problemler, Döner kavşaklardaki işe gidiş ve iş çıkışındaki yoğun birikim ve karışıklık için İş gidişi ve iş çıkışı 15 er dakika aralıklarla gidiş dönüşün programlanması durumunda şehir trafiğinin rahatlayacağını açıkladı. Yollarda  düzensiz park etmeler ve Trafik ışıklarına ihtiyaç olan bölgeler ve diğer konularda komisyon çalışmalarını rapor halinde  kent Konseyine sunup  görüşlerini aldıktan sonra Belediye Başkanımıza sunacağız dediler.
       
       Tren Komisyonu Ada treninin  Tekrar  Seferlerine başlaması için ( mesafeli ) çalışmalara başladıklarını Tüvasaş emekli Müdürlerinden  Fikret Kökalp,  Toplum Dayanışma  ve Kadın gelişim Der. Başk. Hülya Lüleci, Özel Eğit. Muht. Çocuk. Kor. Der. Başk. Gülsen Öziş ve Turabder Başkanı Ü. Önder Döker, ( G.D. Vakıf Sek. Armağan Bahadır ) Yeni atanan gar müdürünü ziyaret edip bilgi aldıktan sonra daha önce  bu konuda rapor sundukları  Belediye Başkanı ile görüşeceklerini bildirdiler.

    Sakarya  Bis. Doğa Sporları Der. Başk. Şefik  Akar  Bisiklet sporları ile ilgili olarak Belediye ile  Bisiklet sporu ile ilgili çalışmalar yaptıklarını açıkladı.
.       
        Sakarya yeni Adliye Komisyonu olarak Eski Baro başkanı Av. Önder Döker  (  Emekli  Ağır Ceza Mahk. Başk, Av. Ahmet Akyüz , Geç.Dön. Traf. Müf .Der.Başk. Oktay Ertem,), Bizim Sastop Adliye Komisyonu olarak ortak arzumuz Şehrin Merkezinde Halkın içinde bir Adliye Sarayı olmasıdır. Yeni kent artık büyük bir kasabadır . Arzumuz oki geleceği de düşünerek Mevcut adliyemizin Kuzey Adliyesi olarak göreve devam etmesi yeni bir Adliye Sarayının Şehirde olması yönünde Sastop olarak oy birliğimiz mevcuttur.  Komisyonumuz, Valilik Binasının da  şehirden ve Halktan uzak olmasının Valilik hizmetleri içinde  sorun olup olmadığı konusunda görüşleri sunan bir rapor üzerinde çalışmalarını bitirmiştir. İlgililere sunacağız. 
       Tarım ve Gıda Komisyonu Başkanı  G.Dön. Başkanlarından Ziraat Müh. Hamdi Şenoğlu,         Şeker İş Sendikası Başkanı Oğuz Kalay,  G.Dön. Hanlı Bel.Balk. Ali Afacan , Geyve Boğazı ve Tabiat koruma Derneği Başk.  Kamuran Tan,Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yıldırım Çakmak, ( Karasu Doğa Koruma Der. Başk.Şükrü Acar ) Bir tarım şehri olan Sakarya’nın tekrara eski günlerine dönmesi için rapor hazırladıklarını Kent Konseyi ile Birlikte Sayın Başkan Ekram Yüce’ye sunacaklarını açıkladılar.   
      
     Kırkpınar  Teleferik hattı ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi sunan  oturum Başkanı Av. Önder Döker yeni gelişmeler hakkında  Top. Dayn. Ve Kadın Gelişimi Dernek Başk.Hülya Lüleci ve Ali Afacan, Fikret Gökalp ile bilgi sundular.

     Çevre Komisyonu Bakanı   Geyve Boğazı ve Tabiatı Koruma Derneği  Başkanı  Kamuran Tan Geyve Boğazı ile ilgili davalar devam ediyoruz. Bu arada Kocaali de kurulması istenilen Kimya OSB sinin  çevre yaşamına  zararları büyük olacaktır. Yanlış Yer Seçimi yapıldığı ortadadır. aldık. Bu arada kurulması planlanan yeni OSB ve Çimento fabrikası çalışmaları da gündemimizdedir. Sanayi yatırım Çalışmalarının Yerleşim, Ziraat ve hayvancılık ile orman alanlarından uzak mahaller düşünülmesi gerekirken yerleşim yerlerinin dibine kurulmak istenmesi çevre  katliamıdır. Komisyon Üyesi Av. Önder Döker Kocaali  Koruma Dernek Başkanı  hazırladıkları raporu Komisyonumuza teslim ettiler. İncelediğimiz raporda Kimya Sanayinin  Kocaali beldesi dibinde kurulmak istendiği  ve çevredeki ekim alanları ve  ağaçlara zarar vereceği ayrıca  Yaz turizminide baltalayacağı gerçeği tespit edilmektedir. Sastop olarak inceleme raporumuz ile birlikte genel  Raporumuzu Kent Konseyi ile görüştükten sonra acil sayın Ekrem Yüce  Başkanımıza sunacağız. 

    Sokak hayvanları ve Kovid 19 Komisyonu Başkan’ı Yıldırım Çakmak (.G.Dön.Başk Mustafa Yıldız,  Muh. Der. Başk. Erdal Erdem )  ilgili sorunları yaptıkları çalışmaları  ve Korona Virüsü salgını hakkında açıklamalarda bulundu. Başka şehirleden getirilip  Sakarya sınırlarına bırakılan köpekler hakkında bilgi verdiler. B.şehir Belediye ekipleri yakalama ve yeni Barınak çalışması yaptığı açıklandı. 
         
       Mülteci Sorunları Komis. Başk.ve Masa Tenisi İht. Spor Klb.Başk. Hüseyin Balta                (  Türkmen İns. Hak. Der. Başk. Dr. Eşref Kamil, Muh. Der. Başk. Erdal Erdem,)    Sakarya’daki çeşitli Mülteci Guruplarının varlığı ve kaçak mültecilerin sosyal duruma uyması, çalışma alanları ve diğer tüm konularda inceleme yaptıklarını  Pandemi nedeni ile raporlarını sunamadıklarını Yerel Yöneticilere sunmaya hazır olduklarını belirttiler.. Bu acil eylem planında Türk örf ve adetlerine intibak edebilmeleri için eğitim verilmesi, aile planlaması, Kültür ve diğer tüm konularda intibak sağlanması gerekmektedir
       
MARKA ŞEHİR Sakarya çalışmalarına destek vermek üzere  Sastop eş Başkanları  görüşlerini bildirdiler.  Geç Dön. Turizm Der. Başk. İhsan Mahmutoğulları’nın Turizm  konusunda rapor hazırladığını Tüm eş başkanların Sakarya’nın en önemli tarım Ürünleri, Kabak,Ayva, Fındık, Mısır vd ürünler konuşuldu. Eş Başkan Hülya Lüleci, Şefik Akar, Önder Döker, Sapanca Gölünün  Turistik merkez olmasının önemi konusunda bilgi sundular. Ayrıca Eş Başkan Kamuran Tan Geyve, Alifuatpaşa ve çevresinde onlarca  tarihi eser olduğunu dile getirdi.Bu eserleri incelemek üzere karar alındı.   

  Şehir ile Karaman/ Camili/ Korucuk hattında yapılan Otoban çalışmalarında çevre halkının  İnşaata malzeme taşıyan Kamyonlar ile ilgili sorunları dile getirildi. Bu konuda İlgililere şikayet konuları hakkında bilgi verilmesine karar verildi. Toplantıya Konuk olarak katılan Millet vekili adaylarından Elif Başer  Sastop çalışmalarına katılmaya  her zaman hazır olduğu açıkladı. 

      Kent Konseyi Başk.  Sinan Çileli, Konsey Üyeleri, Av. Önder Döker ve  Erdal Erdem konuları konseyde görüşeceklerini, ek bilgi ve görüşleri olursa  katkıda bulunacaklarını ve kabul edilecek son raporun   İlgililere sunulacağını açıkladılar.    

         Sastop Oturum Başkanı Av. Önder Döker  Komisyon çalışmalarını özetledikten sonra,  Sakarya’mıza yeni atanan Sayın Valimiz Çetin Oktay Kaldırım’dan ve  Adapazarı’na yeni atanan Gar Müdürü Sayın Kadir Karaman’dan  randevu alınmasına karar verildiğini ve önümüzdeki hafta kendilerini ziyaret edeceklerini açıkladı. Toplantılarına da davet edeceklerini açıkladılar.
         
      Büyükşehir BBaşkanı Sayın Ekrem Yüceden ise çalışmalarımız hakkında vereceğimiz bilgi ve raporlar hakkında  geniş bir zamana ihtiyacımız olduğu için kendisini Genel Toplantımıza davet edeceğiz. Şehrimiz için yaptığı çalışmalar ve programları hakkında bilgi alacağız.   Bu konudaki Çalışmalarımızı, Yerel  Yöneticilerimizin yaptığı çalışmalara ek olarak sunmayı arzu etmekte ve halkın sesini duyurmak istemekteyiz. SAKARYA SİVİL TOPLUM PLATFORMU

Editör: TE Bilişim