Şehirde Bir haftayı aşkındır çevreye yayılan koku insan yaşamını olumsuz etkilemeye başladı. Şehir merkezini saran ağır küspe kokusu insanların nefes almasını güçleştirerek zorlaştırdı, evlerin camlarını açamayan vatandaşlar havaya yayılan yoğun duman bulutuyla karbondioksit ve pancar küspesi kokusu nedeniyle nefes alamadıklarını yetkilerin duruma el koymaları istediler.

KÜSPE

Adapazarı şeker fabrikasının pancar alım ve şeker üretim sezonun başlamasıyla pancar poslarından üretilen küspe nedeniyle fabrikadan yayılan ağır küspe kokusu şehirde vatandaşların nefes alamaz durma getirdi. Şeker üretim sezonu nedeniyle Her yıl yaşayan küspe kokusu gündeme geldiğinde fabrika yöneticileri kokunun önlenmesi için gerekli teknolojik çalışma başaltılarını birkaç hafta sonra koku şikâyetin yaşanmayacağını belirtseler de her yıl şehirde vatandaşlar küspe kokusuna maruz kalıyor.

ANIZ

Ziraat odaların ısrarlı uyarılarına rağmen mısra hastası sonrası Her yıl ekim ayında çiftçiler mısır hasadı yapmaların ardından taralar da kalan mısır kökleri ve yaprakarını temizlemek için ateşle yakarak temizlik yapmaları nedeniyle gökyüzünü kaplayan mavi duman karbondioksit gazı nedeniyle şehirde insanların nefes almasını güçleştirerek etkiliyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı “Mısır hasatının ardından yapılan anız yakma işlemleri toprak verimliliğini düşüren, çevreye ciddi anlamda zararlar veren bir uygulamadır.” denildi.

Ziraat odaların ısrarlı uyarılarına rağmen tarlalarda ateş yakılması toprağa ve çevreye büyük zararın olduğunu çiftçileri uyarmasına rağmen, çiftçiler uyarılara kulak asmadan anız yakılarak çevre felaketin yaşanmasına neden oluyorlar.

Valilikten açıklama

"Gerek ilimizde yayımlanan basın organlarında gerekse Valiliğimize yapılan ihbar ve şikâyetlerde anız yakılması olaylarının çoğaldığı gözlemlenmektedir.

Bilindiği üzere 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun, Ek-1 Maddesinin (Ek: 26.04.2006 – 5491/23 md.) "c" bendinde "Anız yakılması, çayır ve mera'ların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır..." hükmü amirdir. Bu duruma istinaden, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. Maddesinde yer alan para cezaları (l) bendinde; "anız yakanlara her dekar için 2019 yılında 60,11 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır" hükmü bulunmaktadır. Üreticilerimizin tarlalarında herhangi bir yangına sebebiyet vermemek ya da maruz kalmamak açısından hasat sonrası açığa çıkan anız ve sap parçalarını bertaraf etmeleri menfaatlerine olacaktır.

2019 yılı Anız Yangınlarının Önlenmesi Genelgesi (Genelge No:2019/3) ile kurum ve kuruluşlarca gerçekleştirilecek faaliyetler belirlenmiş olup, anız yakılmasını gören ya da duyan vatandaşlarımızın duyarlı olması ve aşağıda belirtilen irtibat numaralarına durumu bildirmeleri önem arz etmektedir. Güvenlik kuvvetlerimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri teyakkuz halinde olacağından yangın çıkaran ya da yangına sebebiyet veren kişiler hakkında kanuni işlem yapılacaktır."

Editör: TE Bilişim