Sayıştay, Sakarya Üniversitesi'nin 2019 yılı Denetim Raporu'nu yayınladı. Rapora göre SAÜ yönetimi kantinlerle ilgili ihaleye mesleki yeterlilik belgesi olmayan firmaları davet etmiş. Raporda, “Üniversitenin öğrenci kantinleri için satın alınan bazı malzemelerin (tezğah tip buzdolabı, börek poğaça tezğahı, pasta teşhir reyonu, paslanmaz davlumbaz gibi) pazarlık usulüyle ihalesinde mesleki yeterlilik şartlarını yerine getirmeyen veya getiremeyecek firmaların davet edildiği görülmüştür.

KAMU İHALE KANUNU

4734 sayılı Kamu İhale Kanun’u uyarınca 21/f bendine göre pazarlık usulü ile yapılacak ihalelerde, ilan yapılmayan hallerde en az üç istekli davet edilerek, yeterlilik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenmesi gerekmektedir. Oysa Üniversite yönetimince, kantinlerin ihtiyacı olan malzemelerin alımı ihalesi için faaliyet belgelerine göre kırtasiye ürünleri parekende ticareti yapan bir firma, hırdavat (nalburiye) malzemesi satan bir firma ve her türlü buzdolabı imalatı yapan bir firma olmak üzere üç isteklinin davet edilmiş olduğu, ancak bu isteklilerden ikisinin mesleki yeterlilik belgesinin bulunmadığı görülmüştür” denildi.

TEKNOKENTE ÖDENEN ÜCRET

Raporda ayrıca üniversite tarafından TEKNOKENT'e verilen 555 bin liranın mali tabloya kaydedilmediği de görüldü. Raporda, “Üniversitece Teknokente ortaklık nedeniyle taahhüt edilen ve ödenen sermaye katılım tutarlarının özel bütçe muhasebe kayıtlarında görülmemesi Üniversitenin, Teknokent A.Ş.’ye sermaye olarak taahhüt edilen toplam 555.000,00 TL tutarındaki payının Döner Sermaye Bütçesinden ödenerek ortak olunduğu, ancak bu sermaye katılım payının Üniversitenin Özel Bütçe Hesaplarına kaydedilmediği ve 2019 yılı mali tablolarında yer almadığı görülmüştür” denildi.

SAKARYA ÜNİVERSİTESİNDEN KAMUOYU DUYURUSU

Sayıştay daha iyi bir kamu yönetimi oluşturmak, kamu kuruluşlarının işleyişini kolaylaştırmak, kurumsal yapıları güçlendirmek ve yerinde eğitim yapmak amacıyla bağımsız denetimler gerçekleştirmektedir. Yapılan denetimler sonucunda elde edilen bulgular ilgili harcama birimleri ile paylaşılarak yapılacak iyileştirmeler hususunda kurumlara görüş ve öneriler sunulmaktadır. Bazı durumlarda yapılan bu denetim sonuçlarından çıkan bulgular, adli, idari ve mali işlemler de doğurabilmektedir. Kurumlar Sayıştayın denetim sonuçlarındaki görüş ve önerilerine göre süreçlerini değerlendirebilmektedir.

Sakarya Üniversitesi de Sayıştay denetimine tabi olup yılda iki kez denetime tabi tutulmaktadır. Yapılan bu denetimlerin sonuçları herkesin ulaşabileceği platformlarda yayınlanmaktadır. İlgili haberlerde Üniversitemizin 2019 Yılı Sayıştay Raporundaki hususlardan bahsedilmektedir.

Söz konusu birinci hususla ile ilgili Sayıştay tarafından herhangi bir adli, idari ve mali işlem öngörülmemiş olup yol ve yöntem açısından öneri ve tavsiyeler yapılmıştır. Üniversitemiz Sayıştay’ın bu görüş ve önerilerine uygun olarak düzenlemeler yaparak işlemlerini gerçekleştirmektedir.

İkinci hususla ilgili olarak; 2014-2015 döneminde yapılan bu işlem 2015 yılından beri her dönemde Sayıştay raporlarına konu edilmiş ancak mevzuat boşluğundan sonuca ulaştırılamamıştır. 2019 Sayıştay denetiminde konu tekrar gündeme gelince Üniversitemizce ilgili kayıtların “Özel Bütçeye ait 241 - Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabında İzlenmesi ve Kurum Mali Tablolarına Yansıtılması” teklifi Sayıştay Başkanlığına yapılmış, Sayıştay tarafından teklif kabul edilmiş, Üniversitemizin 2019 Sayıştay Raporunda yer almıştır. Söz konusu haberde yer alan kayıt dışılık söz konusu değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Editör: TE Bilişim