SAÜ’nün gönderdiği metinde Merkez Kafeterya’nın tadilat işlemi dahilinde projelendirildiği ve öğrencilerin hizmetine sunulmak üzere çalışmalara başlandığı kaydedildi.

Cevap ve Düzeltme metninde şöyle denildi:

Bizim Sakarya Gazetesi’nin 04.11.2020 günlü sayısının birinci sayfa manşetinde ve 7. Sayfada ‘’Deprem Parası Kantine Gitmiş’’ başlığıyla verilen haberde, müvekkilimiz Sakarya Üniversitesinde ‘’Güçlendirme için ayrılan 5.000.000 TL bütçeye gönderilen ödeneğin usulsüz bir şekilde kantin yapımına harcandığı ve Merkez Kafeterya binası tadilatı sırasında, binanın taşıyıcı kısımlarının kaldırıldığı’’ şekline gerçeğe aykırı beyanlarda bulunulmuştur. Ayrıca yapılan haberle Sakarya Üniversitesi’nin kurumsal imajını ve Üniversite Yönetiminin toplum gözünde itibar ve saygınlığını zedelemek amacı güdülmüştür.

Eylül 2017 tarihi itibariyle Kalkınma Bakanlığı’ndan Rektörlük Hizmet binası deprem güçlendirme çalışması için Üniversitemize 3.000.000 TL ödenek tahsis edilmiştir. Yapılacak güçlendirme işi için proje çalışmaları başlatılmış ancak güçlendirme proje alımı 2018 yılı itibariyle tamamlanmıştır. Bu nedenle 2017 yılında kullanılamayan ödenek 2018 yılına devrolmuştur. 2018 yılında Rektörlük güçlendirme ihalesine çıkılmış olmakla birlikte yılsonuna kadar imalatın tamamlanamayacağı anlaşıldığından ihale süreci, Prof. Dr. Fatih Savaşan Rektörlüğe atanmadan önce Üniversite yönetimince iptal edilmiştir. Bu arada 2018 yılında değişen deprem yönetmeliği gereğince yapım teknikleri ve güçlendirme tekniklerinin değişmesi nedeniyle maliyetlerin arttığı 2019 yılı başında Kalkınma Bakanlığı’na bildirilmiş ve ilave ödenek talebinde bulunulmuştur. Ancak, bilirkişiler tarafından hazırlanılarak Kalkınma Bakanlığına sunulan Rektörlük binasına ait analiz raporun incelenmesi neticesinde binada deprem hasarı olmamakla birlikte sadece deprem yönetmeliğine uygun olmadığı belirtilmiş ve mevcut bütçe politikası da göz önünde bulundurularak ilave ödenek talebimiz Bakanlık tarafından uygun görülmemiştir. Sonuç itibari ile 2017 yılında Rektörlük güçlendirme projesi için kuruma tahsis edilen 3.000.000 TL ödenek başka bir projeye kullanılmamış olup halen kurum hesabımızda yer almaktadır ve bu ödenek kantin yapımına kesinlikle harcanmamıştır.

Yaklaşık 18 yıldır herhangi bir tadilat görmeyen Merkez Kafeterya binası ise tadilat işlemi dahilinde projelendirilmiş ve öğrencilerin hizmetine sunulmak üzere çalışmalara başlanmıştır. Tadilat sürecinden önce mevcut uzay çatının bakımı ve durum analizi yeniden yapılmış ilgili teknik ekipler tarafından güçlendirilmesi de içine alacak şekilde çalışmalar devam etmektedir. Binanın taşıyıcı sistemine herhangi bir müdahale söz konusu değildir.

Editör: TE Bilişim