Programın açılışında Konservatuvarda yeni bölümler açıldığının müjdesini veren Prof. Dr. Nilgün Sazak, “2020 yılında eğitim alanlarımızda güncellemeye gittik. Şu anda Çalgı Eğitimi Bölümünü, Ses Eğitimi Bölümünü, Müzikoloji bölümünü kurarak 4 bölümü hizmete sokmuş olduk” dedi.

Yeni eğitim-öğretim yılında bölümlerin kontenjanları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sazak, “Müzikoloji bölümüne 20, Çalgı Eğitimi Bölümüne 20, Ses Eğitimi Bölümüne de 20 öğrenci, Türk Halk Oyunları Bölümüne de 25 öğrenciyle bu yıl öğrenci istihdamını gerçekleştireceğiz. Öğrencilerimiz özel yetenek sınavlarıyla geldikleri için de şartlarımız öncelikle kılavuzumuzda belirleniyor ve sınavda başarılı olan öğrencilerimize hizmet vermeye başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Neden SAÜ Devlet Konservatuvarı

Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuarının köklü bir kurum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nilgün Sazak, “Konservatuvarımız özel alan eğitimi gerektirmesi ve güncellenen bölümleriyle spesifik olarak direkt özel alana yönelik eğitim vermesi nedeniyle bir tercih sebebidir” dedi.

SAÜ’nün sosyal imkânlarına da değinen Müdür Sazak, “Üniversitemizin Sosyal Transkript denen bir uygulaması var. Burada öğrencilerimiz sosyal alanda topluma hizmet alanında veya bilimsel dayanışma gerektiren yapmış oldukları çalışmaları belgelenerek ülkeye, bölgeye ve üniversiteye yapmış oldukları katkıları bir transkript olarak alma olanağına sahipler. Bunun belgelenebilmesi bence öğrenciler açısından çok pozitif bir oluşumdur. Bu nedenle de konservatuvarımız ayrıca bir tercih sebebi olabilir” şeklinde konuştu.

ÇAP ve Değişim Programları

Öğrenci değişim programları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Sazak, “Erasmus+ anlaşmamız olan İspanya ve İtalya’da öğrencilerimizin değişimleri gerçekleşiyor. YÖK Mevlana Programıyla, yurt dışındaki akraba topluluklarımızla yaptığımız anlaşmaları içeriyor; güncel olarak okulumuzla değişime giren Kazakistan ve Türkmenistan var. Farabi Programıyla da ülke içinde öğrenci değişimi olabiliyor. Bunların haricinde Free Mover Programı sayesinde Kazakistan’dan dans alanında Türk Halk Oyunları bölümüne geldi hem bize kendi danslarını tanıttı hem de bizden öğrendikleriyle muhteşem bir etkileşim içine girmiş olduk” diye konuştu.

Devlet Üniversitelerindeki konservatuarlar içinde ÇAP programı olan 3 okuldan birisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sazak, “Kendi içimizde 10 ÇAP anlaşmamız var, sonrasında İlahiyat Fakültesinin Müzikoloji bölümümüzle yaptığı bir anlaşma çerçevesinde İlahiyat öğrencilerinde bölümümüzde ÇAP yapabileceği bir anlaşma imzaladık. Bunun haricinde Yan Dal ve İlgi Alanı uygulamamızda bütün diğer fakültelerimize açığız” dedi.

Yeni Lisansüstü Bölümler Açıldı

SAÜ Devlet Konservatuvarının sürekli kendini yenilediğini söyleyen Prof. Dr. Sazak, “Müzik Bilimleri, Türk Müziği, Türk Halk Oyunları yüksek lisans programlarımız ve Müzik Bilimleri Doktora programımız var. Ayrıca Türkiye’de Türk Halk Oyunları üzerine yüksek lisans programı olan sadece iki konservatuvar var” dedi.

İş İmkânları

Mezun öğrencilerin iş imkânları hakkında bilgi veren Sazak, “Bizim verdiğimiz sanat ve performans eğitimi olması nedeniyle bizim özellikle mezunlarımızın iş imkânları Devlet kurumları, devlet orkestraları, devlet koroları ve devlet sahne sanatlarıyla ilgili kurumlardır” ifadesini kullandı.

Ayrıca Prof. Dr. Sazak, Müzikoloji bölümünü mezunlarının ‘müzikolog’ olması nedeniyle Kültür Bakanlığı bünyesinde mezunların istihdam edildiğini söyledi. Mezunların pek çok alanda istihdam edilebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sazak, “Müzik endüstrisinde ses, çalgı ve performans sanatçısı olarak çok fazla öğrencimizin görev aldığını biliyoruz hatta müzik teknolojisi alanında mezunumuz hizmet vermektedir. TRT ve Kültür Bakanlığı Korolarında mezunlarımız olması bizim övündüğümüz noktalardır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim