Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Dün akşam saatlerinde Corona virüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Hastanın virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir" ifadelerini kullandı.

“Verilere göre tanı erken konulmuştur”

Bakan Fahrettin Koca, Çin'in Vuhan kentinde 90 gün önce 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip Corona virüsün, başka pek çok ülkeye 1-2 hafta içinde bulaşmasına ve çok hızlı bir küresel yayılım göstermesine rağmen Türkiye'nin süreçte büyük bir başarı gösterdiğine vurgu yaptı. Bakan Koca, "Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikâyetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir. Hasta mahremiyetinin korunması açısından detaylı bilgilerin paylaşılması uygun bulunmamıştır. Bu ülkemizde görülen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konulmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır" dedi.

Yeni Corona Virüs Evde İzleme (karantina) Kuralları

Sağlık Bakanlığından alınması gereken önlemler ile ilgili, "Yeni Corona Virüs Evde İzleme (karantina) Kuralları" başlıklı bir paylaşım yapıldı. Paylaşımda, “Son 14 gün içerisinde yeni Corona virüs hastalığı görülen ülkelerden birinden geldiyseniz, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirti ve bulgularınız olmasa bile 14 gün süresince evden çıkmamalısınız. Evden çıkmak zorunda kalırsanız, mutlaka tıbbi maske takın, mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmayın. Evinizde ziyaretçi kabul etmeyin. Mümkünse ayrı bir odada kalın. Odanızı sık sık havalandırın. Evin ortak alanlarında mutlaka tıbbi maske takın. Mümkünse ayrı tuvalet ve banyo kullanın” uyarıları yapıldı.

SAÜ, Corona Virüs Önlemlerini Arttırdı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Fatih Savaşan, üniversitede tedbirleri üst düzeye çıkardıklarını belirterek, “Sağlık Bakanımızın Corona virüs açıklamasında belirttiği gibi salgın tehlikesine karşı tedbirler alınmalı ama panik oluşturulmamalıdır. Türkiye başarılı mücadelesi ile zaman kazanmıştır. Üniversite olarak bize düşen tedbirleri aldık ve ilave tedbirleri de alacağız” dedi. Aldıkları tedbirler hakkında da bilgi veren Rektör Savaşan, “Bu bağlamda, yurtdışı etkinlik katılımları ve yurtdışı katılımlı etkinlikler iptal edilmiştir. Öğrenci ve personelimiz bakanlık açıklamalarına ve bilgilendirmelere uymalıdır. Uluslararası öğrencilere, etnik kökene ve fizyolojik görünüşe göre ayrımcılıktan kaçınılmalıdır. (Varsa) Yurtdışından yeni dönen öğrencilerimiz ve personelimiz 14 gün süre ile bireysel karantina uygulamalı (toplu yerlerden uzak durma ve teması minimize etme) ve belirtiler bulunması halinde sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Yurtdışından yeni dönen öğrencilerimiz (belgelendirmeleri şartıyla) devamsızlıktan iki hafta süreyle muaftır. Bu durumdaki personelimizin birimini iletişim araçlarıyla bilgilendirmesi yeterlidir. Hastalıkla ilgili bilgi kirliliğine karşı öğrencilerimiz ve tüm personelimiz farkında olmalıdır. Hastalıkla ilgili en doğru bilgileri T.C Sağlık Bakanlığı web sitesinden ulaşılabileceğini hatırlatmak istiyorum. Tedbiri arttıralım, teması azaltalım, ellerimizi bolca yıkayalım” diyerek öğrenci ve personellerine uyarılarda bulundu.

SAÜ Mediko Sosyal Merkezi’nde ‘tetkik odası’ kuruldu

Bunun yanı sıra üniversitede küresel bir salgına yol açan Corona virüs konusunda öğrencilerin ve personelin bilgilenmesi amacıyla birçok farkındalık ve bilgilendirme toplantıları, uzman görüşlerinin yer aldığı konferanslar ve çalıştaylar düzenlendi. Üniversitenin düzenlediği ve öğrenci ve personelin yoğun ilgi gösterdiği, “Dünyayı Sarsan Virüs Corona” adlı bilgilendirme toplantısında konuşan SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Gürdal, Sakarya Üniversitesi olarak Corona virüs konusunda önlemlerini aldıklarını ifade etti. Prof. Dr. Gürdal, virüsün yaygın olduğu ülkelerden gelen öğrencilerle ilgili bir takım tetkiklerin ve tedbirlerin alındığını ve alınmaya devam ettiğini söyledi. Gürdal, ayrıca Sakarya Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi’nde Corona virüsüne karşı tetkik odasının kurulduğunu, burada olası bir durumda gerekli test ve tetkiklerin yapılabileceğini belirtti.

“Corona virüsü insandan insana damlacıklar yolu ile bulaşıyor”

Üniversitede düzenlenen “Virüsler ve Viral Enfeksiyonlar” başlıklı konferansta konuşan SAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ve Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş, virüsün hayvandan insana bulaşan zoonoz bir virüs olduğunu, bu nedenle zayıf bir virüs olduğunu belirtti. Prof. Dr. Altındiş, “Virüs aslında zarflı bir virüs, eski klasik formlarıyla soğuk algınlığı yapan bir virüs. Özellikle kış aylarında, sonbahara doğru, solunum yolu enfeksiyonlarından sorumlu bir virüs. Zaman zaman da salgınlar yapmakta, hatta bunun sinir sistemine de bulaşan nadir formları bulunabilmektedir. Fakat Covid-19 virüsü insandan insana damlacıklar yolu ile bulaşıyor. Yani birisi öksürdüğü zaman 1 metre etrafına yayılıyor” diye konuştu.

“Corona virüs çok hızlı yayılıyor”

Üniversite tarafından, gündemdeki konularla ilgili uzman görüşleri alınarak halkı bilgilendirmek adına haber/video şeklinde hazırlanan “Bir Bilene Soralım İstedik” kapsamında, SAÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Karabay’dan Corona virüs hakkında bilgi alındı. Corona virüsünün yüzde 3’lük bir ölüm oranına sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Oğuz Karabay, virüsün bulaşma yollarına ve bulaşıcılığına dikkat çekti. Karabay, “Öksürme ve hapşırma yoluyla saçılan damlacıklarla, hastanın etkileşimde olduğu yüzeylerden, göz, ağız, burun mukozasından bulaşıyor. Şu anda el sıkışma, sinemaya, tiyatroya gitme zamanı değil. Bu virüsün 14 güne kadar bulaştırma süresi var. Fakat insanların yüzde 80’ine 3,3 gün süreyle bulaşıyor. En uzun kuluçka süresi 14 gün olduğu için 14 günü temel almak zorundayız” ifadelerini kullandı.

“Temizlik ve hijyenimize çok dikkat etmeliyiz”

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı önlemlere ve uyarılara dikkat edilmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Karabay, “Virüsten korunmak için, temizlik ve hijyenimize çok dikkat etmemiz lazım. Enfekte olan kişilerden uzak durmalı ve maske takmayı ihmal etmemeliyiz. Ellerimizi daha fazla yıkayacağız” dedi.

“Virüsten korunmak için en etkili yollardan biri; kolonya”

Prof. Dr. Oğuz Karabay, Corona virüsünden korunmak için ellerin daha sık yıkanması ve alkollü dezenfektanlar kullanılması gerektiğini belirterek, "Ellerimizi 20 saniye boyunca su veya sabunla yıkamalı, alkol bazlı dezenfektanlarla temizlemeliyiz. Eğer bunları yapamıyorsak kolonya bile bu virüslerin bulaşmasını engellemede oldukça etkili. Toplumumuzda çok güzel bir alışkanlık var; kolonya. En basit ulaşılan alkol, evlerimizde ve işyerlerimizde kolonyayı daha fazla kullanalım ve hep yanımızda bulunduralım. Ancak korku ve panik havasına asla girmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim