Halk eğitim merkezi ve 24 olgunlaşma enstitüsünden gönderilen iyi uygulama örnekleri arasında Sapanca Halk Eğitim Merkezinin unutulmaya yüz tutan sanatlarımızdan "Cam Altı Boyama Sanatı" çalışması en beğenilen iyi örnekler arasında yer aldı.

Geleneksel motiflerle ve özgün desenleriyle geçmişten gelen bu zarif sanatı kursiyerleriyle birlikte geleceğe taşıyan Sapanca Halk Eğitim Merkezinin başarısını kutlayan İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, ilimizi gururlandıran bu çalışmada emeği geçen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet Nuri Dede öncülüğünde Sapanca Halk Eğitim Merkezi yöneticilerine, öğretmenlerine, usta öğreticilerine, kursiyerlerine ve özellikle de ilimizde tek olan cam altı boyama sanatı usta öğreticisi Rabiye Alpcan’a çok teşekkür etti.

Cam Altı Boyama Sanatı Nedir?

Türk halk resminin en önemli dallarından olan cam altı boyama sanatı; cam levhaların arka yüzeyine toz boya, sulu boya, guaj, cam boyası ya da akrilik boyalarla çalışılan resim tekniğidir.

20. yüzyılın sonuna kadar büyük gelişme gösteren ancak bugün kaybolmaya yüz tutmuş sanatlarımızdan olan cam altı boyama, son yıllarda yeniden keşfediliyor. Sabır gerektiren bu sanatımız Sapanca Halk Eğitim Merkezindeki kurslarla yeniden canlanıyor. Geçmişimizdeki sosyal hayatın en önemli hediyeleri arasında yer alan cam altı boyama eserleri genç kızlarımızın çeyizlerini süslüyordu. Öyle ki kız tarafının düğünden sonra yeni eve iki tane cam altı resim alması, erkek tarafının da çerçevesi cam altından ayna getirmesi önemli bir gelenekti.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük, öğrenmeye katılım oranlarını artırmaya yönelik teşvik edici, ilham verici ve özgün örneklerin halkımızla paylaşıldığı "Hayat Boyu Öğrenmede İyi Uygulama Örnekleri" başlığı altındaki yarışmaya katkı sunan tüm halk eğitim kurumlarını özverili çalışmalarından dolayı tebrik ederek teşekkür mesajı gönderdi.

Editör: TE Bilişim