Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik, yaptığı açıklamada Sakarya Üniversite Rektörlüğü tarafından 22 Eylül 2021 tarihli Resmî Gazete’de Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı için bir profesörlük ilanı yayımlandığını belirterek, akademik çalışmalarının ezici çoğunluğunun endüstri ilişkileri alanında olması ve  uzun yıllardır endüstri ilişkileri ana bilim dalı öğretim üyeliği ile ana bilim dalı başkanlığı yaptığı icin bu ilana başvuruda bulunduğunu anlattı. Ancak, ilanda endüstri ilişkileri (toplu çalışma ilişkileri, sendikacılık ve toplu pazarlık) disiplini ile ilgisi olmayan “kişiye özel” şartlar bulunduğunu ifade eden Çelik, "İlandaki kişiye özel şartlar “uzaktan çalışma ve yeni istihdam biçimleri hakkında çalışmaları olmak” şeklindeydi. Kısa bir araştırma ve sosyal çevre bilgisi sonucunda bu “kişiye özel” şartın halen ilgili üniversitenin endüstri ilişkileri ana bilim dalında çalışmakta olan bir öğretim üyesi için bilhassa konulduğunu öğrendim. İlana konulan kişiye özel şart atanması planlanan öğretim üyesinin yeni yayımlanan bir çalışması ile halen verdiği doktora dersinin adıydı. İlandaki kişiye özel şartın muvazaalı olduğu açıktır" dedi.

Doç. Dr. Aziz Çelik, şöyle devam etti:

"ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNİN KARARINI BEKLİYORUM"

"Ancak bilim jürisinin bu hukuksuz ve muvazaalı “kişiye özel şartı” dikkate almayacağına, başvuran adayların dosyalarını ve liyakatini esas alacağına inanarak söz konusu kadroya başvurdum.

Sakarya Üniversitesinin atama için aradığı bütün kriterleri yerine getirerek yaptığım bu başvuruyla ilgili olarak Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinde çalışan hocalarımı, meslektaşlarımı, arkadaşlarımı ve akademik kamuoyunu bilgilendirmek istedim.

Kadro için gerekli liyakat şartlarını fazlasıyla sağlayan bir dosya ile başvurdum. Dosyamda bilimsel liyakat açısından önemli bir ölçüt kabul edilen Social Sciences Citation Index (SSCI) ve Art and Humanities Citation Index (AHCI) kapsamında yayımlanmış makalelerin de yer aldığı çok sayıda uluslararası ve ulusal hakemli makale ile aralarında ILO yayınlarının da yer aldığı tanınmış uluslararası ve ulusal yayınevlerince yayımlanmış kitap bölümleri, kitap yazarlığı ve kitap editörlüğü yer alıyor. Bu yayınların büyük çoğunluğu endüstri ilişkileri, çalışma ilişkileri ve sosyal politika disiplinlerine aittir.  Ayrıca Sakarya Üniversitesinin atanma için öngördüğü puan koşulunu beş kat fazlasıyla sağlamış durumdayım. Şimdi bilim jürisi sürecini ve Sakarya Üniversitesi yönetiminin kararını bekliyorum."

"HAKKIMI ARAMAM SON DERECE DOĞAL"

"Akademik yayın ve çalışmaları daha yetkin bir adayın atanmasından, bilimsel liyakat ve eşitlik ilkesinin uygulanmasından elbette memnuniyet duyacağım. Ancak kişiye özel atama ve kayırma olması durumunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuk yoluna başvurmam ve hakkımı aramam son derece doğaldır. Hiç kimse ve hiçbir kurum hukuktan üstün değildir. Üniversitede akademik etik ve akademik liyakatten başka bir kriter uygulanamayacağına inanıyorum. Öte yandan bu süreçte yaşadığım ayrımcılığa ilişkin bilgi ve belgeleri ayrıntılı olarak akademik ve genel kamuoyu ile yakın zamanda paylaşacağımı da eklemek isterim. Çünkü yaşadığım ayrımcılık bana özel, kişisel bir sorun değil genel bir akademik etik, zihniyet ve liyakat sorunudur. Bilimsel liyakatin, bilimsel etiğin ve eşitliğin hâkim olduğu bir akademik yaşam dileğiyle…"

Editör: TE Bilişim