Ramazan ayına sayılı günler kala vatandaş Pazar ve çarşı yolunu tuttu. Her bütçeye göre ürün var. Ancak Ramazan dışında da vatandaşın cebini yakan gıda maddeleri yine ateş pahası! 6 Mayıs’ta başlayacak Ramazan ayı öncesi yaptığımız araştırmaya göre iftariyeliklerin bulunmadığı 4 kişilik bir sofra bile 27 lira 10 kuruşa mal oluyor. Geleneksel  Ramazan sofrası hazırlandığında ise maliyet 100 liraya yaklaşıyor.

Arkadaşımız Nurettin Eryılmaz’ın yaptığı pazar araştırmasına göre çorba, taze fasulye ve pilavdan oluşan 4 kişilik bir sofranın maliyeti 27 lira 10 kuruş. Kilosu 10 lira olan ev yapımı tarhananın bir çorbalık bölümü 2,5 liraya tekabül ediyor. Taze fasulyenin kilosu 15, pirincin kilosu ise 11 lira. Dar gelirlilerin sofralarına koyarken hayli düşünecekleri, Ramazan sofralarının vazgeçilmez diğer ürünlerinin fiyatları ise şöyle: Adapazarı Katlı Pazar’da iç cevizin kilo fiyatı 50 lira ile 75 bira arasında değişiyor. Kabuklu ceviz 35 lira, kabuklu kırık ceviz ise 22 liradan satılıyor. -Giresun iç fındığının kilosu 60 lira,Antep kabuklu fıstık 80 lira, badem kilo fiyatı ise 85 lira. -Çekirdeksiz kan üzümün kilosu 45 lira. Çekirdekli kan üzümü 25, beyaz kürü üzüm 20,sarı üzüm ise 50 liradan satılıyor. -Şekerpare kayısının kilosu 30 lira, matlaya kayısının kilosu 15 lira, seçme kayısının kilosu 40 lira, parça kayısının kilosu 25 lira, kuru incirin kilosu ise 25 lira. Medine hurmasının kilosu 70, Kudüs hurmasının kilosu 40, diğer hurma çeşitleri 12 lira ile 50 lira arasında değişiyor. -Zeytin fiyatları türlerine göre 15 ile 25 liraarasında değişiyor. -Beyaz peynirin kilosu 25 TL den 30 ila 45 TL kadar çıkıyor. Kaşar peynirin kilo fiyatı 40 lira. Kalitesine göre 50 TL kadar yükseliyor 

Editör: TE Bilişim