2010 yılında aile şirketinde atıldığı iş yaşamında sıkıntılı günler yaşayan ve şirketi kapatmak zorunda kaldıklarını ifade eden 29 yaşındaki Öykü Sena Köprülüoğlu,  birkaç yıl içinde yeniden ayağa kalkmayı başardı ve  bugün başarıdan başarıya koşuyor.

Okuyacağınız başarı öyküsü Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın internet sitesinden. Öykünün kahramanı Öykü Sena Köprülüoğlu. Henüz 29 yaşında ve daha genç yaşta yaşadığı yaşadığı olumsuz iş deneyimlerine karşın dimdik ayakta. Sektöründe iddialı bir firmanın temellerini atıp, TOBB SATSO Kadın Girişimciler Kurulu’nda başkan yardımcılığı görevini üstlenmiş... İşke Öykü Sena Köprülüoğlu’nun öyküsü:

Kendiniz tanıtır mısınız?

  Ben Öykü Sena KÖPRÜLÜOĞLU.1991 yılında Sakarya’da doğdum. Sakarya Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Okul bittikten sonra 2010 yılında aile şirketimiz olan Papillon Lokum ile ticaret hayatıma başladım. O dönemden bu zamana halen ticari faaliyetime devam etmekteyim.

İş hayatına başlamanızın öyküsünü bizimle paylaşır mısınız? 

  2010 yılında şekerleme üretimi ve toptan ticaret işi yapan 45 kişi istihdam eden aile şirketimizde çalışmaya başladım .İmalattan finansa satıştan yönetime kadar her pozisyonda görev aldım .Hacimli kendini yenileyen büyüyen bir şirkettik.. Maalesef öngöremediğimiz durumlardan dolayı şirketimizi kapatmak durumunda kaldık. Zaten benim hikayem aslında tam da burada başladı.

Nasıl oldu?

Bizimde verdiğimiz yanlış kararlar ve ticarette arkadaş hatırının artık geçmediğini unutarak yaptığımız güvene dayalı alışverişler bizi çok sarstı. O anda toparlanamadık . En parlak olduğumuz dönemdi sektörde. Birden özel mülklerimiz ve işimiz de dahil olmak üzere her şeyimizi kaybettik. Kabullenmek çok ama çok zor oldu… Her şey bizim için. İnanmak çok mühim.  Bir de tutku…Tutku yoksa bitersiniz. İşinize tutku duymanız gerek sahip çıkmanız gerek. Bir tek ona tutunabiliyorsunuz çünkü . Gelenler gelmez oluyor, bir anda sadeleşiyorsunuz bakıyorum da şimdi geriye dönüp yaşanması gerekiyordu belki de. Kocaman bir ‘’Ticarette yapılmaması gerekenler’’ listem var, hem de tecrübe ile sabit 
Tabi anlattığım kadar basit değil her şey.5 ay sokağa çıkmadığım travmatik bir dönemim oldu benim. Sonra bir gün bir şey oldu ve ne kaybederim ki mentalitesiyle  tekrar girişimci olma kararı aldım.2014’ten bu yana LEİLA sektörde üst segment lokum üreten bir firma. Çok çalıştım çok çok ama çok çalıştım!

Sektörünüz ile ilgili bilgi verir misiniz? 

  Lokum bildiğiniz gibi Osmanlı kültüründen günümüze kadar gelen geleneksel bir tat. Sektör şekerleme sektörü olarak geçse de aslında başlı başına bir kültür. .Bir geleneği idame ettirmeye çalışmak hem zor hem de çok keyifli..

Bu sektörü tercih sebebiniz nedir? Bu işe başlarken piyasa ihtiyaçlarını değerlendirerek mi tecrübelerinizle mi yola çıktınız?

 Bu sektörü tercih etme sebebim artık bu alanda bir tecrübeye sahip olmam oldu. Bilmediğim bir işi yapmak istemedim. Piyasa ihtiyaçlarını değerlendirdik tabi ki ama buna tecrübemi de kattım. Amacımız sektörde üst segment bir ürün üretmekti onu da başardık. Leila lokum doğal, katkısız ve el yapımı olarak üretilmekte.


Aynı zamanda TOBB SATSO Kadın Girişimciler Kurulu’nda başkan yardımcılığı görevini sürdürüyorsunuz. Ne gibi projeler üretiyorsunuz?

Evet TOBB’da 2. Dönemimdeyim. Kurula seçildiğimde en genç kadın girişimci ünvanına sahiptim. Tabi artık değilim Kadın girişimciliğin ve istihdamınının artmasını sağlamak amacıyla ortak akılla nitelikli ve sürdürülebilir projeler üretmekteyiz. En son Geyve Belediyesi, SATSO ve Sakarya Üniversitesi iş birliği ile GEYVA markasını oluşturduk ve Geyve ‘de  yöresel merkezi açtık.40 Kadın istihdam ediliyor bu tesiste .Bizim için önemli bi projeydi. Tüm paydaşlara kurulum adına çok teşekkür ediyorum. Bize inandılar projemizi hayata geçirmemiz için ellerinden geleni fazlasıyla yaptılar. Çok güzel bir iş çıktı ortaya..

İş dünyasına yeni başlayacak olan girişimci adaylarına ne önerirsiniz?

Girişimciliğin tanımı risk evet ama akılcı riskler almak lazım .Bunun için de finansal okur yazarlık çok mühim. Eğer girişimci olmak istiyorlarsa muhakkak finansal okur yazarlıklarını geliştirsinler. Kurslara katılsınlar.
Bir de girişimciliğe çiçekli yollardan geçilerek gidilmiyor maalesef…Bazen çok dik yokuşlar var. Üstelik düşebilirsiniz bile.. Ama önemli olan şey azim, istikrar ve tutku…Bu hissiyatları girişimcilik yolunda barındırsınlar. Herşeyin üstesinden gelebilirler.

SATSO’nun iş dünyasına yönelik çalışmalarını bir girişimci olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu anlamda beklentileriniz nelerdir?

SATSO Sakarya’nın en köklü kuruluşu. Büyük bir tecrübeye sahip.
Ben bu ailede yer aldığım için çok mutluyum. Eğitimleri ve projeleriyle şehre güç kattığını düşünüyorum.

satso.org.tr

Editör: TE Bilişim