Uzaktan erişimle gerçekleştirilen Meclis toplantısına, Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Cem Gün ve Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Üyeleri; Bünyamin Müftüoğlu ve Yılmaz Dünya SATSO Yönetim Kurulu Salonu’ndan iştirak ettiler.

Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında yapılan Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı, meclis üyelerinin çoğunluğunun çevrimiçi katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1173 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mayıs ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri, dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, şunları dile getirdi:

“Dünya ekonomisi 1990 yılından bu yana son otuz yıl içinde 5 kez resesyon ile karşılaştı. Dünya ticareti üç kez sert daralmalar gösterdi. Ancak bunların tamamında ekonomik nedenler belirleyici oldu. Bugün ise küresel ölçekte bir salgın ile karşı karşıyayız. Ülkemiz ve tüm dünya için hem sağlık sektörü, hem ekonomi ve toplumsal anlamda büyük bir sınav veriyoruz. Ancak bunun bir geçici süreç olduğunu ve salgının bitmesi ile toparlanmanın başlayacağını biliyoruz. Bu farkındalık iş dünyamızı üretmeye teşvik etti.

Yaşanan 3 aylık süreçte maliyetlerini arttıran tüm tedbirlere uyarak üretimini devam ettiren sanayicilerimizi, belirsizlikler içinde ayakta kalmaya çalışan hizmet sektörümüzü, faaliyetlerini devam ettirme uğraşı veren tüm ticaret erbaplarımızı yürekten tebrik ediyorum. Umutlarını diri tutmaları, motivasyonlarını kaybetmemeleri bizim için çok önemli.

1 Haziran’dan itibaren seyahat yasaklarının kalkması, restoranlar, kafeler gibi insan yoğunluğunun olduğu çeşitli işletmelerin açılmasıyla normalleşme sürecimizin hız kazandığını görüyoruz ancak görünen o ki hayat, öngörülenden daha hızlı şekilde eski akışına doğru yol alıyor.

Kontrollü yeni normal dediğimiz bir döneme adım atarken, eski alışkanlıkları bugüne taşımama konusunda herkese büyük sorumluluk düştüğünü unutmamak gerekiyor. Temennimiz, bundan sonra şehrimizde alınan tedbirlere uyularak Kontrollü ve sağlıklı normal yaşama dönülmesidir.

Webinarlara ağırlık verdiğimiz bir dönemdeyiz

Biz SATSO olarak iş dünyası temsilcilerimizi desteklemek adına üyelerimizi, pandemi sonrasına ve geleceğe hazırlamak üzere yoğun çaba sarf ediyoruz. Özellikle webinarlara ağırlık verdiğimiz bir süreç başladı, çünkü biliyoruz ki değişim böyle başlıyor. Üyelerimizi önce teorik donanım daha sonra sanal fuarlar, sanal ikili iş görüşmeleri ile yeni dünya sürecine hazırlamayı planlıyoruz. Yurtdışı iş geliştirme komisyonumuz bu doğrultuda çalışmalarını sürdürüyor. Hedef ülkelerin ateşelikleri ile görüşmeler neticesinde ilk online B2B görüşmelerimiz temmuz ayında başlayacak.

Yeni Üye Kayıtları Artıyor

Nisan, Mayıs ve Haziran ayında Odamıza yeni kayıt olan üye sayıları ekonominin bir nebze de olsa canlanmaya başladığını gösteriyor. Nisan ayında odamıza yeni üye kaydı 35 iken, Mayıs ayında 58, Haziran ayının bu dönemine kadar da bu rakam 104’e yükselmiştir. 

Üretime Devam

“Firmalarımızın imalata ilişkin kapasite raporu talebine baktığımızda ise Mayıs ayında 17 olan talep, Haziran ayının bu dönemi itibariyle 61 adede yükseldi. Bu rakamlar üretim yapan firmaların canlanmaya başladığının da iyi bir örneğidir.

Üretim rakamlarına bakıldığında; 2020 yılına 812 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmi ile başladık. 2019 yılının aynı dönemine göre de yüzde 15 artış yaşanmıştı. Ancak Nisan ayı verilerine baktığımızda dış ticaret hacmimiz yüzde 90 daralma gösterdi. Mayıs ayında ihracatımız artış göstermeye başlayarak Nisan ayına göre 5 katı bir yükseliş yakalandı. Her ne kadar geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 63 lük bir düşüş olsa da mevcut rakamlar pandeminin olumsuz etkilerini üzerimizden atmaya başladığımızı göstermektedir.

Yatırım ve üretimini zamana bırakarak erteleyen kesimin de hareketlenmesi ile ekonomi daha da canlanacaktır. İş dünyasını ayakta tutan ve üretim hırsını veren en önemli unsur geleceğe dair olumlu bakış açısı ve pozitif ön görüsüdür.

OSB’lerdeki firmalarda Covid-19 Testleri Başlıyor

OSB’lerde Covid-19 tarama testleri ile ilgili süreç bugün itibariyle başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Odamız işbirliği ile firmalarımızın üretim kayıplarını ortadan kaldırmayı ve çalışanların sağlıklı bir ortamda çalışmalarını amaçlıyoruz. 

Organize Sanayi Bölgelerimizde faaliyet gösteren firmaların talepleri doğrultusunda firmalarda çalışanlardan çalışma alanlarında kan örnekleri alınarak sağlık bakanlığı bünyesinde bir laboratuvarda covid-19 tarama testleri yapılacak. Çalışma kapsamında test merkezi işlemleri Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda ve SATSO organizasyonu ile işleyecek. Bu doğrultuda bugün itibariyle öncelikli olarak OSB’lerdeki firmalarımızdan talep toplanmaya başlıyor. Sakarya’da laboratuvar çalışmaları bu şekilde hız kazandı ve başlıyor. İlimize hayırlı olsun.

Sakarya İli Stratejik Planı’nda Sona Gelindi

Sakarya stratejik plan çalışmalarımızda da sona gelindi. Geçtiğimiz ay stratejik plan çalışmaları kapsamında valilik, büyükşehir belediyemiz, STK’lar ve ilgili kurumlarla ortak bir toplantı gerçekleştirerek ilimizin yol haritasını değerlendirdik.

Önemli olan kağıt üzerinde planlar yapmak değil bu hazırlanan planlara sadık kalarak ilin gelişimine yön vermektir. Biz her zaman ortak aklın hakim olduğu bir kent diplomasisi kurmaya gayret ettik. Bu stratejik plan çalışmaları da bunun güzel bir örneği olacak. Uygulandığı takdirde ilimiz bir kez daha rol model olacaktır. Çalışmalarımıza pandemi sürecini de ekledik. Yakında valimizle ve ardından kamuoyuyla paylaşacağız.

Bilişim ve Yazılım Meslek Lisesi şehrimize kazandırılıyor

Geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu ile ilimizde bilişim ve yazılım meslek lisesi kurulması konusunda Ankara’da yaptığımız görüşmeler neticesinde bilişim ve yazılım meslek lisesi kurulması talebimiz olumlu sonuçlandı. Öğrencilerin alan seçme süreci sonrası ozanlardaki SATSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lise’miz bilişim ve yazılım lisesi olarak şehrimize kazandırılacak.

Özellikle 31. meslek komitemizin çalışmalarda bulunduğu bilişim ve yazılım meslek lisesi ile şehrimiz dijitalleşme sürecinde önemli bir kazanım elde edecek. Özellikle Covid-19 sürecinin ardından oluşan yeni dünya düzeninde önemli bir sektör haline gelen bilişim ve yazılım konusunda nitelikli işgücü temini sağlanmış olacak.

İstiyoruz ki; Sakarya yazılım denince akla ilk gelen yerlerden biri olsun. Bilişim ve yazılımın önemini kavrayan gençlerimizi burada eğitelim. Türkiye’de bilişimin merkezi olabiliriz.”

İş Makinası Operatörlüğü Bölümü Açılıyor

“Yine önceki aylarda özellikle 2. ve 17. meslek komitelerimizin dile getirdiği iş makinesi sektöründe nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi konusundaki talepleri doğrultusunda girişimlerimiz sonuçlandı.  Talep edilen motorlu araçlar teknolojisi alanında iş makineleri dalı fatih teknik ve endüstri meslek lisesinde açılıyor.

Bu bölüm sayesinde de çocuklarımız genç yaşlardan tecrübe ve nitelik kazanacak. Yapacağımız işbirlikleri ve destekler sayesinde mezun olmadan işleri hazır olacak.

SATSO Tek Durak Ofis Projesinde Sona Doğru

SATSO olarak üyelerimize ve iş dünyamıza yönelik bir hizmet kampüsü oluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Tek Durak Ofis projemizde çalışmalar son hızla devam ediyor. En kısa sürede projemizin karşılığını bulmayı ve tek bir merkezden iş dünyamıza rahatça hizmet vermeyi amaçlıyoruz.

Covid-19 Afiş Dağıtımları Devam Ediyor

Sağlık bakanlığı tarafından Bilim Kurulu’nun önerileri ile normalleşme sürecinde faaliyet gösterecek iş yerleri için hazırlanan uyarı afişlerinin çoğu üyelerimize odamız tarafından basımı ve dağıtımı gerçekleştiriliyor.

Bu afişlerde hem bütün sektörler için ortak tedbirler hem de sektörlere özel tedbirler yer alıyor. Üye firmalarımızın iş yerlerinin en görünen yerlerine bu afişlerin asılması zorunlu kılınmıştır. Satso üyeleri de pandemi sürecindeki yükümlülükleri konusunda titiz davranarak afişlerini iş yerlerine asmaya özen göstermektedir.

Editör: TE Bilişim