Özgür Kocaeli’den Süriye ÇATAK TEK’in haberine göre;  Yapılan düzenleme ile ilgili bilgi veren İlyas Şeker, 1999 depreminden kalan orta hasarlı binalarla ilgili Meclis'te çözüm bulunduğunu belirtti. Gölcük ve Düzce depreminde hasar gören binaların o dönem hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olarak sınıflandırıldığını söyleyen Şeker, şunları anlattı:

“-Az hasarlı binalar için o zaman 700 lira ödeme yapıldı. Ağır hasarlı binalar yıkıldı. Orta hasarlı binaları ise güçlendirilmesinin yapılması için devlet firmalar yetkilendirdi ve hak sahiplerine kredi desteği verdi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Ancak 2012 yılına kadar güçlendirmesi yapılmayan yaklaşık 1500 bina vardı ve yasa gereği bu binalar 2012 tarihinden sonra ağır hasarlı konumuna geldi ve yıkılması gerekiyordu. Valilik değişik tarihlerde yıkım için yazı gönderdi ancak yıkımlar gerçekleşmedi. Bu konunun çözülmesi için öncelikle Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Yalova’da 99 depreminde orta hasarlı olup bu güne kadar çözülemeyen binaların yaklaşık sayılarını alarak Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşerek bu konunun çözümü için çalışma yapılmasını istedim.

BİNALARA GÜÇLENDİRME HAKKI VERİLDİ

Bakanlığın bu konuda yaptığı çalışmayı Geçen hafta TBMM’de görüşülen 161 sıra sayılı kanunla 3194 sayılı İmar Kanununa geçici bir madde eklenerek yılların problemi çözülmüş oldu. Bu problemin çözümü içi 13 Şubat 2020 tarihinde TBMM’de kabul edilen Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinde 99 depreminde ve bu güne kadar meydana gelen tüm depremlerde orta hasarlı olan binalara yeni bir güçlendirme hakkı veriliyor.”

GÜÇLENDİRİLMESİ MÜMKÜN OLMALI

İmar Kanunu’na eklenen ilgili madde şöyle:

-Yapılan değişimle Meclis'ten geçen geçici maddenin 16’ncı maddesi kapsamında yapı kayıt belgesi alınan yapılar ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce hasar görmüş olmakla birlikte ıslahının mümkün olduğu tespit edilmiş olan yapılarda, ilave inşaat alanı ihdas edilmemek şartıyla, Kat Mülkiyeti Kanununa göre güçlendirme kararı alınarak güçlendirme yapılabilir. Bu yapılarda güçlendirme izni, bu Kanunda ve ilgili diğer mevzuatta öngörülen şartlara ve kısıtlamalara tabi olmaksızın, güçlendirme projesine istinaden ilgili idaresince verilir.

YAPI DENETİMİ ŞARTI

Güçlendirilecek olan yapının üzerinde bulunduğu taşınmazın mülkiyetinin belediyeye veya Hazineye ait olması durumunda; taşınmaz satın alınmadıkça güçlendirme yapılamaz. Güçlendirilecek yapının üçüncü kişilere ait taşınmazlara tecavüzlü olması durumunda güçlendirme için taşınmazına tecavüzlü üçüncü şahısların muvafakati aranır. Bu madde kapsamında yapılacak güçlendirme iş ve işlemleri Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamında yapı denetim kuruluşlarının denetimine tabidir.

Editör: TE Bilişim