Geçtiğimiz haftalarda 34. Meslek Komitesi tarafından yapılan açıklamada inşaat sektörünün fahiş fiyat artışları ile mücadele etmek zorunda kaldığı ve maliyetlerin katlanarak arttığına vurgu yapılmış, bundan vatandaşların da ciddi zorluklar çektiği, son 1 yılda artan fiyatların önceden devlet ihalelerine giren ve o günün şartlarına göre ihale sözleşmesi yapan firmaların mağdur olduğu dile getirilmişti.

Bu doğrultuda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 18 maddelik ekonomi paketinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kamuya iş yapan müteahhitlere maliyet artışları nedeniyle fiyat farkı kararnamesi çıkarması için yetki verdiği kamuoyuna duyuruldu.

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda 34. Meslek Komitesi Üyesi Yüksel Avşar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sektörün kararname çıkacağından umutlu olduğuna vurgu yaparak şunları dile getirdi: “İnşaat sektörü son 1 yılda hammaddeler yüzde 300’e yakın fiyat farkı ile karşı karşıya kaldı. Ekonominin lokomotifi sayılabilecek sektörümüzde kamuya iş yapan birçok firma projelerini durdurma veya yavaşlatma kararı aldılar.

Uzun zamandır sektörümüzün gündeminde fiyat farkı kararnamesi var. Bu durumda zorluk yaşayan firmalarımız arasında iflasların olabileceği, bunun da zincirleme bir etki ile tedarikçi firmalar ve inşaat sektöründeki istihdama olumsuz etki edebileceğini biliyoruz.  Bu durumda mutlaka reel piyasa zamlarını karşılayacak bir oranda ek fiyat farkı verilmesi gerekiyor.

Demirden çimentoya her kalemde ciddi zamlarla karşı karşıyayız. Dövizin düşmesi malzeme fiyatlarını geri çektirmedi, aksine zamlar devam ediyor ve piyasada hammadde de bulunmuyor. Çıkmasını umduğumuz fiyat farkı kararnamesinin sadece döviz odaklı fark baz alınarak çıkarılması da zararı karşılamayacak ve onlarca müteahhit kaçınılmaz iflas noktasına gelecek, yatırımlar yarıda kalıp, milyonlarca lira kamu zararı oluşmasına neden olacak. Ayrıca bu projelerin yarıda kalıp yeniden ihale edilmesi, daha büyük bir kamu zararı oluşturacaktır.

Meclisimize sunulan ekonomi paketinin ardından artık söz Cumhurbaşkanımızda. Sakaryalı yüzlerce müteahhit çıkacak kararnameyi bekliyor. Bizler bu konuda Cumhurbaşkanımızın sektörün sorunlarını önemseyerek zararları mevcut düzeyde karşılayacak bir kararname çıkaracağından ümitliyiz. Devam eden, yeni başlanacak ve bitmeyi bekleyen birçok kamu projesinin de çıkacak kararname ile önü açılacaktır.” dedi.

Editör: TE Bilişim