Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntılar inşaat sektörünü de derinden etkiledi. Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak yaptığı açıklamada, başta demir ve çimento fiyatları olmak üzere; temel inşaat malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışlarının sektörü durma noktasına getirdiğini belirterek, “Demir, beton, çimento başta olmak üzere inşaat sektörünün temel malzemelerinde yaşanan artışa hükümet el atmalı” dedi.

“TEKELCİ KARTELLER FİYAT ARTIŞLARINI SÜRDÜRÜYOR”

Döviz kurları değişmediği halde, temel inşaat malzemelerinde yaşasan olağanüstü artışın, sektörü krize sürüklediği belirtilen açıklamada, “Türkiye ekonomisinin ve iş gücünün lokomotif sektörü olan inşaat sektörü, ülkemiz ekonomisine yarattığı katma değer ve istihdam alanı ile stratejik bir sektördür ve 250'ye yakın alt tedarikçi sektörü dinamo etmektedir. Sektör temsilcilerinin tüm mücadelelerine rağmen, tekelci karteller; demir, çimento ve betonda fiyat artışlarını sürdürmektedir, tekelci kartellerle sektörü baş başa bırakanları kınıyoruz.” denildi.

“GREV YAPMAMAK İÇİN DİRENİYORUZ”

Pandemi sürecinde inşaat sektörüne, doğrudan bir teşvik verilmediği belirtilen Başkan Bayrak “Döviz artışı yok. Kredi faizlerini sabit tutuldu. Ne hikmetse demir, çimento, beton fiyatlarındaki yükseliş durmadı. Müteahhitler mevcut şartlarda iş yapamaz hale geldi. Ülke genelinde yaşanan sıkıntıdan dolayı grev ya da iş yapmama eylemi yapmamak için resmen direniyoruz. Hükümet bu soruna el atmalı. Marketlerde satılacak ürünlere müdahale eden hükümetin bu sorunu görmezden gelmesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Biz iş yapmama kararı alırsak 250 alt sektör doğrudan etkilenecek. Hükümet temsilcilerinin ekonominin lokomotifi inşaat sektörünü görmezden gelmelerini anlamakta zorlanıyoruz” dedi

Editör: TE Bilişim