Sakarya ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar Mısır Ve Ayçiçek Taban Fiyatının Açıklanması İçin Çağrıda bulundu. Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, 300’ü aşkın çiftçinin katılımıyla Karakamış’taki bir mısır tarlasında basın toplantısı düzenleyerek, TMO ve Trakya Birliği’ne mısır taban yatı ile Ayçiçek taban yatının acıkmaları çağrısında bulundu. Kurul Başkanı Ali Şener Bayraktar, yaptığı açıklamada “Sakarya ilimiz yaklaşık 450 bin ton civarındaki yıllık mısır üretimiyle, ülkemizin mısır üretiminin yüzde 7’sini gerçekleştiriyor ve yine ülkemizde mısır üreten iller arasında da yedinci sırada yer alıyor. Mısırda hasada yaklaştığımız şu günlerde geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız sorunların yaşanmaması için gerek Tarım Bakanlığımıza, gerek piyasadaki özel sanayici ve tüccar alıcılara ve gerekse mısır üreticilerimize talep ve uyarılarımızı basın yoluyla duyurmak amacıyla bu toplantıyı düzenledik” dedi. 

MALİYETLERDEKİ ARTIŞ

 Öncelikle Toprak Mahsulleri Osinin 2019 yılı mısır alımı taban yatını biran önce açıklamasını talep ettiklerini ifade eden Bayraktar, “TMO geçen yıl 14 rutubet kuru mısır yatı olarak ton başına 950 TL ’lik yat açıklamıştır. Son 1 yıl içerisinde mısır üretiminde kullanılan gübre ve tarım ilaçları yatlarında yüzde 100’e yakın, mazot yatı ve işçilik ücretlerinde de yüzde 50’nin üzerinde artış yaşanmıştır.  TMO bu yıl alım yatını belirlerken son 1 yıllık dönemde girdi kalemlerinde görülen artışları göz önünde tutmayı ihmal etmemelidir” diye konuştu.

 TMO HEMEN ALIMA GİRMELİ

 TMO’nun hasat başlamadan yatı açıklamasının yanı sıra hızlı bir şekilde alıma girmesi gerektiğini de ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti: “İlimizde iklim koşullarından kay
naklanan rutubeti yüksek mısır üretilmesi ve TMO’nun yatlarının yüksek rutubetli mısırlarda piyasadan düşük kalması sebebi ile ilimizde alım yapamamasına rağmen, alım yatını açıklayıp, hızlı bir şekilde kuru mısır üreten bölgelerde alıma girmesi; özellikle Konya ve Eskişehir illerinden İlimize mısır gelmesini önleyecektir. Böylece  piyasada yat istikrarının oluşmasına katkı sağlayacaktır.” Bayraktar ayrıca, ayçiçek üretimi yapan çiftçiler içinde hasat dönemi başlamadan taban yatın açıklanması talebinde bulundu. Basın açıklamasına İYİ Parti Sakarya İL Başkanı Selçuk Kılıçaslan ve CHP Adapazarı İlçe Yönetim Kurulu da hazır bulundu.

Editör: TE Bilişim