Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, düz liselere kayıtlarda adresin esas alındığını, ancak başvuru kontenjanın üzerinde olursa diploma notuna göre sıralama yapıldığını açıkladı. Uygulamanın bakanlık kriterine göre gerçekleştiği ve şikayetler konusunda yapılacak bir şey olmadığı savunuldu.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ergüven Aslan, gazetemizin dünkü sayısında yer alan “Diploma Notu Sürprizi” başlıklı haberle gibi açıklamalarda bulundu. Düz liselere kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin, diploma notu engeliyle karşılaştığını ve bir velinin şikayetini içeren haberimizi değerlendiren Aslan, söz konusu uygulamanın 3 yıldır devam ettiğini, dolayısıyla ürpriz olmadığını söyledi. Aslan, ilçelerdeki ortaokulu biterecek öğrencilerin yaklaşık yüzde 10’unun sınavla öğrenci alan okullara yerleştiğini, kalan öğrenciler için de Milli Eğitim Müdürlüklerince planlama yapıldığını anlattı. Anadolu Liselerine ve meslek liselerine gidecek öğrencilein oranlarının planlandığını ifade eden Aslan, “Bir ilçede düz liselere öncelikle o ilçelerde ikamet eden öğrenciler kayıt yaptırabiliyor. Kontenjan dolmazsa komşu ilçelerden öğrenci alınıyor. Eğer kontenjan dolmuşsa ve talep fazlaysa diploma notuna göre sıralama yapılarak öğrenci alınıyor.”

Velilerin şikayeti

Öğrenci velilerinin kayıt sırasında diploma notunun esas alınmasının haksız olduğuna ilişkin şikayetini de yahıtlayan Ergüven Aslan, “Uygulama ilk başladığında özel okullar için ayrı bir düzenleme yapılması düşünülmüş, ancak bu kez de özel okullar ‘bize haksızlık yapılıyor’ diye ayağa kalkmıştı. Diploma notunu yüksek tutan okullar olabilir ama bunu genellemek de doğru değil. Sadece adrese dayalı kayıtlarda da başka suistameller gündeme gelebiliyor, adres taşıma işleriyle karşılaşılabiliyor. ifadelerini kullandı. “Diploma notu haksızlık” Dünkü gazetemizde yer alan haberde bir öğrenci velisi, “Birçok özel okulda diploma notlarının nasıl verildiğine ilişkin söylentiler ayyuka çıkmışken, köy okullarında müsamaha gösterildiği bilinirken böyle bir şeye nasıl göz yumulur” diye yakınmıştı.

Editör: TE Bilişim